Szeretettel köszöntünk minden nőt és köztük minden jiddise mámét

2020. Március 08. / 10:56


Szeretettel köszöntünk minden nőt és köztük minden jiddise mámét

A március 8-i nőnap eredetileg egy nők által szervezett sztrájkból szélesedett nemzetközi világnappá: 1857-ben ezen a napon tüntettek a textilipari munkásnők emberibb munkafeltételekért és magasabb fizetésért New Yorkban. Habár ma már más a politikai töltete ennek a napnak, az a tisztelet és a megbecsülés, amit a nők megérdemelnek vagy megérdemelnének, változatlan.


Nem szabad elfelelejtenünk, hogy a mai nap elsősorban a nőkről szól a március 8-i nemzetközi világnap alkalmából, ezért el ne mulasszuk felköszönteni családunk nőtagjait a kislányoktól kezdve az édesanyákon át a déd- és ükmamákig. Nagyon szeretjük őket, az ő tiszteletükre szoktuk énekelni a péntek esti kidduson azt a dicsőítő éneket, amit amúgy ők minden egyes nap megérdemelnek vagy megérdemelnének.

Külön köszöntjük a munkatársainkat, akiknek szorgalma, elhivatottsága és teljesítménye  nélkül megállna az élet minden munkahelyen. (Ezt titokban minden férfi tudja, még ha néha nem is mutatja.)

Végül – de nem utolsó sorban – köszöntjük a jiddise mámékat, a zsidó élet pilléreit, akiknek voltaképpen az életünket és identitásunkat is megköszönjük ezen a szép koratavaszi napon. Éljenek 120 évig szeretetben, megbecsülésben és egészségben. 

(Címlapkép: Rebekka D – Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek