Megtérésünk és örömünk ideje: közelednek az őszi nagyünnepek

2021. Szeptember 06. / 09:50


Megtérésünk és örömünk ideje: közelednek az őszi nagyünnepek

Szeptember 6-án, hétfőn este születésnapot ünnepelünk, Ádám és Éva születésnapját, az emberek történetének kezdetét: ekkor veszi kezdetét az új év Ros HaSáná napja, amely egyúttal az Ítélet Napja is. Sáná Tová 5782!

Egyszerre születésnap és ítéletnap, mert az élet minden fordulóján visszanézünk, honnan jöttünk, hol tartunk most, merre tovább innen. Szólnak a sófárok, felhangzanak a Templomokban a bocsánatért esedező imák, mert életünk minden percében Isten előtt állunk, végső soron neki kell elszámolnunk az emberiség minden születésnapján azzal, mit végeztünk.

A kétnapos ünnepet – amely szeptember 8-án (szerdán) este ér véget – a félelmetes, fenséges napok követik, az utolsó esély ideje, hogy az ítéletet, mi mindannyian és mindenki egyesével, megváltoztassuk. Ezek a napok futnak ki Jom Kippurhoz, az Engesztelés Napjához (idén szeptember 15-től, szerda estétől szeptember 16-ig, csütörtök estéig tart). Ilyenkor nem eszünk, nem iszunk, olyanok vagyunk, mint a testi igények nélküli angyalok, imával, önvizsgálattal töltjük csak az időt, amíg az utolsó sófárhang fel nem harsan, jelezvén, hogy az Ég kapui bezárultak.

Ezután következik öt nappal „örömünk ideje”, a betakarítás, a szüret és ugyanakkor a bolyongás ünnepe is, a lombsátrak ünnepe. Beérkezve, elkészülve az őszre, kimegyünk a csípős hidegbe, a magunk készítette sátrainkba, hogy soha ne feledjük, honnan jöttünk, hogy őseink hazátlanul bolyongó vándorok voltak a sivatagban, hogy soha ne feledjük őket – az emlékezés és begyűjtés zarándokünnepe idén szeptember 20-án, hétfőn este kezdődik és szeptember 27-ig, hétfő estig tart.

Az őszi ünnepsorozat utolsó napja Smini Áceret (szeptember 27-től, hétfő estétől szeptember 28-ig, kedd estéig), majd – itt, a diaszpórában – a Tóra örömünnepe következik szeptember 29-én, szerda estig, az éves Tóra-olvasás végére érünk, majd újrakezdjük, kezdődik a történet és a hétköznapok újra, a világ teremtésétől. Az őszi ünnepek rituáléja a világ, a világunk újrateremtését szolgálja.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek