Jámbor zsidó nők Tórát tanítanak – Jó szombatot

2019. Július 26. / 16:05


Jámbor zsidó nők Tórát tanítanak – Jó szombatot

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.


A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 20:08 óra, a Szombat királynője 21:21 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a Pinhász (Mózes 4. 25:10–30:1.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

Jámbor zsidó nők Tórát tanítanak: Mózes meglepődése

Celofhád lányaiban épp az a meglepő, hogy nem voltak forradalmárok. Ellenkezőleg, a Tóra és Izrael szerelmesei voltak, akik nem arra törekedtek, hogy rombolják, hanem épp arra, hogy erősítsék Izrael közösségét. Konzervatívok voltak, ha tetszik, de közben öntudatos, erős személyiségű nők.

Celofhád, a 600 ezer izraeli egyike fiak nélkül hal meg, miután öt lányt felnevel. A lányok lesznek egyedüli örökösei, akik nem tudják, lehet-e nekik örökölniük a földjét.

Mózeshez fordulnak, bejelentik igényüket a földre, változtatni akarnak, bővíteni a nők jogait, de egyúttal jelzik, hogy semmi közük Kóráhhoz, a felforgató, közösségellenes forradalmárhoz, jelzik, hogy ismerik a törvényt és el is fogadják, de ezt még nem szabályozza semmi. Jogokat akarnak, de a törvény uralmán belül, azt teljes mértékben elfogadva, legfeljebb csak kibővíteni szeretnék, nem lerombolni.

Mózes nem tud fogást találni a kérésükön, Istenhez fordul, aki a nőknek ad igazat, a Talmud pedig bölcs, nagytudású és jámbor asszonyoknak tartja őket. Bölcsek, mert tudták, hogyan kell fellépniük, Tóra-tudósoknak, mert okosan érveltek és jámboroknak, mert egyszerre követeltek jogokat és vigyáztak a társadalmi békére. Ezért tekintik őket modellnek, példaképnek a jogaikért küzdő, mélyen vallásos, jámbor és konzervatív nők világszerte.

Ma előfordul, hogy ortodox rabbik, közmegbecsülésnek örvendő vallási vezetők szállnak síkra a nők jogainak kibővítéséért, adnak nagy és növekvő szerepet nőknek. Azok, akiket ők erősítettek meg, ajánlottak a közösség figyelmébe, példaképüknek tekinthetik a Biblia konzervatív nőmozgalmárait, Celofhád lányait, akiket név szerint, egyesével említ meg a szöveg.

Annak a reményét jelenítik meg, hogy a vallásjog által szabott kereteken belül is van mód elérni az egyenlőséget nők és férfiak között. És ha a nők is taníthatnak, ha több ember tanul több Tórát, akkor a Tóra fénye csak erősödni fog. Hiszen Isten is Celofhád lányának kérdéseire felelve tanította meg nekünk az öröklődés rendjét Izraelben. Osnat Sharon Tóra-tudós szerint a hozzá hasonló, egyszerre konzervatív és egyenjogúságot igénylő, vallásos nők példaképei a hetiszakasz főszereplői.

Ráadásul az öröklés kérdései a két testvérét nemrég elveszítő Mózesnek is eszébe juttatják, hogy ideje utódról gondoskodnia. Megtudja, hogy utóda nem két fiának egyike lesz, hanem Józsué. Az, aki érdemes rá. Közvetve Celofhád lányainak köszönhetjük az utódlás-öröklés kérdésének demokratizálódását is Izraelben. Mert a vezetőknél nem számít, ki fia-borja vagy, fiú-e, vagy lány, csak a jámborság, a bölcsesség és a Tóra ismerete.

Ezt tanulta Mózes, búcsúzván lassan az élettől, öt bátor, közösségépítő árva lánytól.

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek