Heti zsidó tanítás: Engedd el népemet – Mózes hangja száll a történelem felett

2020. Január 24. / 10:30


Heti zsidó tanítás: Engedd el népemet – Mózes hangja száll a történelem felett

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.

A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 16:13 óra, a Szombat királynője 17:23 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a Váérá (Mózes 2. 6:2–9:35.) olvasunk a zsinagógáinkban.

Egyiptom számára a világ úgy, ahogy van, az isteni tökéletesség megnyilvánulása, az idő az örökkévalóság mozgó képmása, a szolgaság természetes és megváltoztathatatlan, az állam az isteni rend földi hasonmása. Izrael Istene elhozza ebbe a világba az igazság ígéretét.

A fáraó az istenek rendjének fenntartója, az isteni világ küldötte Egyiptomban, e rend megőrzéséért felel, a hatalom, az állam, amelynek feje az uralkodó, szent. A világ nem változik, a történelem e rend örökös átörökítése, fennállása örökkön-örökké. A Birodalomban a változás ellenében dolgozik a kultusz és az egész kultúra. A világ rendje változtathatatlan. Ez az élet, c’est la vie. A rabszolgák rabszolgának, a fáraók fáraónak, az elnyomottak elnyomottnak rendeltettek, ez a világ rendje.

Ebbe a rendbe tör be elképesztő hevességgel egy rabszolga-Isten, aki azt tanítja, hogy az idő nem örök ismétlődés, hanem a szabadság ígéretének beteljesedése. Történelem. A Fáraó meg kell, hogy tanulja, az Igazság Istene belépett a világba és Egyiptomot is belépteti a történelembe. A „mindig így volt e világi élet” tanítása végső soron nem érvényes többé. Másképpen lesz holnap, másképpen lesz végre. A földi rend ezentúl az lesz, ami, nem az isteni rend képe, hanem elnyomás, amelyet nem tűr a Történelem Istene, népét kivonultatja a világból, amelyben a hatalom szent és örök, szakít vele.

Engedd el népemet – Mózes hangja száll a történelem felett. Olyan erő, amely tudatja, a Babilonok és Ninivék ereje és ideje véges, minden földi hatalomnál van nagyobb hatalom és aki visszaél a hatalmával, a világ összes munkahelyi, otthoni, játszótéri, politikai fáraója tanulhat a történetekből. Az örök példa a Szovjetunió, amely nem engedte ki zsidóit, aztán mégis elmentek, de Szovjetunió nincs többé. A hetiszakasz elején megjelenik az Örökkévaló Mózesnek és, mint mondja, úgy tűnik fel ezentúl, ahogy az ősatyák és ősanyák nem ismerték. A történelem Uraként.

Izrael kivonult az „ez van, ezt kell szeretni” Egyiptomából és soha többé nem tér oda vissza. Az ígéret örököse, azé az ígéreté, hogy nem lesz mindig elnyomás a földön. Lesz idő, amikor a bárány és az oroszlán együtt legelnek majd. Ennek az ígéretnek az őrzői Izrael gyermekei a történelem túlsó felén, várják, hogy végre mindenki megérkezzen Egyiptomból, minél előbb, még a mi napjainkban.

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek