Ajándékötletek Hanukára

2019. December 08. / 13:02


Ajándékötletek Hanukára

Közeleg a Fény ünnepe, és aki még nem tudja, hogy milyen ajándékokkal rukkoljon elő Hanukára, az olvassa el az Israeli Culture in Hungary nevű blog legfrissebb bejegyzését. A szerző remek tippeket ad, szóval aki eddig tanácstalan volt, a cikk elolvasása után nyugodtan hátradőlhet: a szerettei nem maradnak ajándék nélkül.


Hosszú évek próbálkozásai után, úgy tűnik, hogy végre elindult valami, ami visszahozhatja a magyar judaika tervezést a 21. századba. A Wesselényi utcában nemrég nyílt Judapest Boltnak ez a misszió nem titkolt mozgatóereje  – olvashatjuk a posztban. A tulajdonosok kortárs magyar tárgytervezőkkel, grafikusokkal, ékszertervezőkkel dolgoznak együtt a még kialakulóban lévő kollekciójukon. A tervezést mindig megelőzi egy közös gondolkozás, akinek esetleg nincs meg a háttérképzettsége, azok segítséget kapnak a tárggyal kapcsolatos ikonográfiai, halachikus kérdéseket illetően. Ez a bolt együttműködik továbbá a MOME harmadéves tárgytervező hallgatóival is, melynek során a judaikákkal való ismerkedés egy féléven keresztül lesz része a képzésnek. A szemeszter végén, az újonnan született tárgyakból remélhetőleg több is megtalálható lesz a Wesselényi utcai boltban.

Klasszikusabb judaika vonalon mozog, de kiemelkedően nagy izraeli tenderli választékkal rendelkezik a Vince Kiadó Kazinczy utcai ajándékboltja. Itt talán csak a hitközségekben megszokott, fröccsöntött tenderli nincs, de van muránói üveg, ezüst, acél, fa, színes, egy színű, mindenféle. Nagy részük Izraelből érkezett a boltba. Aki különleges tenderlit szeretne az ünnepre, annak ezt a boltot javasoljuk.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár ajándékboltjában is találhatunk kincseket. Itt is van kortárs, magyar hanukia, kortárs magyar judaika ékszer és szép ünnepi képeslapok, füzetek is fel-fel bukkanak a kínálatban.

Végül pedig következzen az ajándék ajánló is! 

Hanuka ikonikos és legfontosabb tárgya, a kilenc ágú hanukai gyertyatartó, a hanukia. Ezekből eddig esztétikusat csak külföldről, leginkább Angliából és Izraelből lehetett rendelni. Most végre itthon is van választási lehetőség a témában. 

Ilyen a Lakos Dani tervezésében készült, Csoda névre hallgató LogiDeez hanukia (címlapképünkön), amit végtelen módon variálhatunk, így éveken keresztül, minden hanukai gyertyagyújtásnál más gyertyatartót hozhatunk létre belőle. 

Aki a klasszikusabb vonalon keres újdonságot, annak Újj Zsuzsa keramikus művész hanukia kollekcióját ajánljuk. Nekünk nagy kedvencünk a pávás de van madaras és életfás hanukiája is idén. Zsuzsa évek óta kísérletezik azon, hogy megtalálja a számára és közönsége számára legmegfelelőbb hanukai gyertyarató formát. Munkái megtalálhatók több helyen Budapesten, s a New York-i Zsidó Múzeumban. 

Ha megvan a hanukia, akkor ahhoz gyertya is kell. A hanukiák különlegessége - legyen az modern vagy klasszikus formatervezésű, hogy egy nagyon speciális méretű gyertya kell bele. Ezek több színben, méretben elérhetők, általában a helyi kóser boltban vagy hitközségen keresztül. Egy dolog közös bennük, messziről jönnek és nagyon folynak. A Judapest Bolt idei nagy újítása a hanuka gyertya palettán, hogy egy magyar gyertyaöntő hölggyel, Láng Judittal készíttették el az arany, fekete, fehér színű, nem folyós ünnepi gyergyáikat. Bár Judit eredetileg nem gyertyaöntő, hanem tanár, már régóta nagy álma volt, hogy hanuka gyertyákat készítsen. Nagy örömünkre idén ez meg is valósulhatott. A hanuka minden napjára elegendő gyertyadoboz színei a boltban összeválogathatók, de kész csomagban is hazavihetők.

A teljes bejegyzés ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek