A Tóra libikókája: igazság és szeretet között – Jó szombatot!

2021. Július 16. / 17:37


A Tóra libikókája: igazság és szeretet között – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 8 óra 18 perckor köszönt be, a királynő holnap este 9 óra 34 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából a Devárim hetiszakaszt olvassuk. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!


Az adomány, a könyörület és az igazságtétel ugyanabból a héber szóból származik – cedek és cedáká – és ez sok probléma forrása, egyúttal megoldási javaslat is. 

A zsidó hagyomány szerint akkor, amikor segítünk, felelősséget vállalunk mások bajáért, nemhogy nem baj, de egyenesen jó, ha szabad utat engedünk elfogultságainknak. Igaz ugyan, ami az igazság és a hagyomány-szavak közös gyökéből következik, hogy adni nem valamiféle kegyúri nagyvonalúság, csak az igazságosabb, jövedelmi értelemben egyenlőbb világ megcélzása, de a világnak messze-messze túl sok baja van ahhoz, hogy mi érdemben segíthessünk rajtuk. Kevés, amit adni tudunk, mindenkin nem segíthetünk, és ha felmerül a kérdés, ki kapja, mi más döntene, mint a személyesség: hogy kik a rokonaink, barátaink, szomszédaink, kollégáink, kiket ismerünk egyáltalán. Felelősségünk hatókörét cselekvőképességünk határai jelölik ki. Helyes, ha a felelősségünkről nem általában gondolkodunk, hanem konkrét helyzetekben mérlegeljük. Helyes és nem is szorul különösebb indoklásra, ha a barátaink jóléte fontosabb nekünk, mint másoké, hiába tudjuk, hogy Isten perspektívájából egyenértékűek.

A közösségi döntések mérlegelésében, a közösségi szempontok kárára viszont nem érvényesíthetőek személyes szempontok, figyelmeztet minket a hetiszakaszban Mózes: a bírói döntés igazsága nem tehet különbséget Izrael népének tagjai és a közöttük élő jövevények között, a gyök itt jelenik meg először a szövegben a részrehajlást nem tűrő igazság értelmében.

Vagyis akkor, amikor közösségi feladatokat látunk el, és mind, gyakran kerülünk ilyen szerepekbe, máshogy kell viselkednünk, mint amikor a személyes vagyonunkról, figyelmünkről döntünk, kiknek mennyit adunk belőle. Ez folyamatos és súlyos szerepkonfliktusokhoz vezet, amelyekben sokan, gyakran hibázunk: elvileg, bármennyire nem kérhetnénk és nem is intézhetnénk el, hogy valaki más gyereke helyett a mi gyerekünk, a mi ismerősünk gyereke jusson be a jobb iskolába, hiába végtelenül fontosabb ő nekünk, mint bárki más, közösségi szempontból teljesen egyenértékű bárki mással. Vagyis közösségi ügyekben, ha mi döntünk, vagy érint minket egy döntés, egészen másképp kell viselkednünk, mint amikor személyesen gyakorolunk méltányosságot. Nem vakíthat el a szeretet, éppen a szeretet minket. Nem csoda, hogy nagyon sokszor nem megy, idegenek ezek a szerepek a legjobb természetünktől, a legjobb késztetéseinktől, a rokonaink és a barátaink iránt érzett felelősségtőt. Másfelől, ha az igazságosság tartósan meggyengül, senki semmi jóra nem számíthat többé attól, aki nem az ő klánjába tartozik, szétesik a társadalom, minden olyan közösség, amely nem személyes közelségre, ismeretségre épül.

Mit lehet tenni? Építeni ezekre a személyes érzésekre, megpróbálni átélni őket mások személyes érzéseiként. A gyerek, akihez semmi közöm, valaki másnak éppen úgy a gyereke, mint nekem az enyém, éppen annyira kivételes neki. 

Az ember, akihez nincs közöm és az igazságát keresi nálam, a tisztességes eljáráshoz fűződő jogát reméli általam érvényesülni, valakinek gyereke, barátja, szomszédja, kollégája stb. Átélni a mások közötti szeretetviszonyokat segít helytállnunk közösségi szerepeinkben és segít átélni mindezt, ha nekünk is vannak erős szeretetkapcsolataink. Ezért azonos a töve az igazságot és az adományt jelentő héber szavaknak, mert az ellentét merőben látszólagos közöttük, ha elég jól értjük őket.

Ezért tanítja azt a Tóra, hogy bánj igazságosan a jövevénnyel és szeresd felebarátodat, ahogy önmagad. Mert csak az empátia, a szeretetre irányuló képzelet ereje képes hosszabb távon nagyobb közösségek összetartására. 

Jó szombatot!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Koronavírus
Koronavírus: Sikerrel teszteltek egy új gyógyszert Izraelben
Kultúra
Kaddis minden üldözöttért
2021. Augusztus 31. / 11:27

Kaddis minden üldözöttért

Zsidó világ
A háború óta először tartanak Szegeden tóraavatást

Kommentek