A Jóisten és a testi szerelem: hogyan szenteljük meg a szombatot?

2020. Február 14. / 14:02


A Jóisten és a testi szerelem: hogyan szenteljük meg a szombatot?

A Tízparancsolat is kötelez minket arra, hogy a szombat napját megünnepeljük. Tudjuk, mit nem tehetünk, de mi az, amit ajánlatos tennünk és talán nem is esik nehezünkre?


A kurrens hetiszakaszban olvasható a Tízparancsolat, benne a felszólítás, hogy emlékezzünk meg a szombatról. Ne dolgozzon ilyenkor még a zsidók jószága sem. De mást is vár tőlünk az Örökkévaló, nem csak passzivitást.

A Talmud Ketubot traktátusa arról beszél, mikor köteles, milyen sűrűn a férj teljesíteni házastársi kötezettségeit, szerelmével örvendeztetni meg feleségét. A szakmájuk dönt a férfiaknak ebben a kérdésben, aki teheti, naponta, de a tengerész csak minden évben kétszer. A kérdésre, hogy a legszentebb tevékenységben elmerülők, akik Tórát tanuló tudósok, mikor hagyják abba kicsit a tanulást, a szöveg azt feleli, hogy péntek este, a Szombat beköszöntekor térjenek haza a tanházból a családhoz és töltsék az éjszakát feleségükkel. Ilyenkor még a legszorgalmasabb bölcsek is otthonukba tértek a Ketubot traktátus szerint, ha elmulasztották, annak végzetes következményei lettek.

A szentséget a nyugati kultúrkör igyekezett minél távolabbra vinni a testiségtől. Akkor miért épp a megszentelt szombat estéje a legalkalmasabb arra, hogy testi szerelemben merüljön el a legjámborabb Tóra-tudós is? Mert a judaizmus szerint itt és egymás számára kell megszentelnünk egyszeri, visszahozhatatlan földi életünket, a mindennapjainkat kell Istentiszeletté változtatnunk, így a testi szerelmet is. Aki úgy tanul Tórát, hogy elhanyagolja azt, akit rábíztak, bűnt követ el.

A Tóra, a zsidó vallás nem prűd és nem tekinti bűnnek a megszentelt testi szerelmet, ellenkezőleg. Akinek a foglalkozása lehetővé tenné, kötelezné is rá, hogy sűrűbben kerüljön intim viszonyba azzal, akit eljegyzett Mózes és az Örökkévaló törvényei szerint, akit elvett, akihez tartozik, a felesége jóváhagyása nélkül nem képezheti át magát másik foglalkozásra, amely ritkábban kötelezné testi szerelemre.

A Szombat többek között a szerelem dicsérete is.

Jó szombatot!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Újabb botlatóköveket raktak le Salgótarjánban
Megemlékezések
Elment Méray Tibor, az örök forradalmár
2020. November 13. / 13:34

Elment Méray Tibor, az örök forradalmár

Kommentek