A tolerancia akkor működik, ha tiszteletben tartjuk a másik felfogását

2020. Február 10. / 09:38


A tolerancia akkor működik, ha tiszteletben tartjuk a másik felfogását

Szerző: Kácsor Zsolt

Nagyon szeretném, ha valamiféle együttműködés létrejönne a Jewish Theological Seminary of America (JTS) és az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) között – mondta a Mazsihisz.hu érdeklődésére Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga közösségének vallási vezetője, aki a közelmúltban díszdoktori kitüntetést kapott  a híres egyetemen New Yorkban. Interjú a főrabbival.


(A felvételen Frölich Róbert főrabbi kitüntetése az 51.55. perctől látható)

Egy jelentős zsidó oktatási intézmény tüntette ki főrabbi urat, mi szerepelt az indoklásban? 

A laudációban kiemelték az immár harminc éves közösségi szolgálatomat, megemlítették a különböző tudományos munkáimat, fordításaimat, a responsumaimat és egykori beosztásaimat, tisztségeimet. Elhangzott, hogy dolgoztam tábori rabbiként  a honvédségnél és országos főrabbiként is. 

A JTS egy középutas, konzervatív mozgalom legkomolyabb szellemi műhelye. Milyen érintkezései pontjai vannak a neológiával, s mi tanulhatunk egymástól?

A JTS alapvetően a konzervatív irányzat védőbástyája. A neológiához a liturgiájában, vallásgyakorlásában közelebb áll, bár azt el kell ismerni, hogy a konzervatív mozgalom sem egységes. Annak is van – bármilyen furcsa – konzervatív és liberális szárnya. A konzervatív szárny áll legközelebb a nézeteimhez, a liberális szárny – a női rabbikkal és női kántorokkal – az ízlésemet már meghaladja. De azt gondolom, hogy egy olyan oktatási intézmény, mint a JTS, nyugodtan veheti magának a jogot, hogy ezt az igényt is kiszolgálja, meg az azt igényt is kiszolgálja. A tolerancia akkor működik, ha a konztervatív szárny tolerálja a liberálist, és a liberális tolerálja a konzervatívot. Az nem működik, hogy nekem tolerálnom kell mást, de engem nem tolerálnak. A JTS-ben és a konzervatív mozgalomban nagyon tetszik, hogy tisztelettel viszonyulnak mások világnézetéhez. Nem erőltetik magukat egymásra, tiszteletben tartják a másik felfogását.

Most, hogy a főrabbi úr személyében létrejött egy kapocs a JTS és az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) között, lát-e esélyt arra, hogy valamiféle együttműködés alakulhat ki a két intézmény között?

Az avatóünnepség másnapján New Yorkban bementem a JTS egyik vezetőjéhez, aki a Rabbinical Assembly, vagyis az amerikai konzervatív rabbik szövetségének egyik magas rangú képviselője. Vele többek között arról is beszélgettünk, hogy a jövőben volna-e lehetőség fölvenni az OR-ZSE rabbiszakján végzetteket a Rabbinical Assembly-be. Megadtam neki Darvas István főrabbi, főtitkár elérhetőségét, hogy vegyék föl a kapcsolatot, hiszen én magam az OR-ZSE egyik oktatója vagyok, ilyen ügyekben nem képviselem az intézményt. De nagyon szeretném, ha valamiféle együttműködés létrejönne a két intézmény között, hiszen az OR-ZSE fönn van ugyan a zsidó tudomány világtérképén, a JTS azonban újabb rangot adna a rabbiképzőnek. Egy ilyen együttműködés jelentősen megemelné az OR-ZSE renoméját.

frölich.jpg


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Tanítónak lenni: búcsú Csillag Ferenctől
Zsidó világ
Ómerszámlálás közösen: hatodik nap
2020. Április 14. / 19:00

Ómerszámlálás közösen: hatodik nap

Koronavírus
Jó hír: enyhítik a korlátozásokat Izraelben

Kommentek