Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (76. rész) – Herz Lili (Lily)

2021. Augusztus 18. / 22:54


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (76. rész) – Herz Lili (Lily)

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) - a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben - a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy (esetleg egyszerre több) művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

A Képes Családi Lapok 1941 nyarán egyoldalas összeállítást közölt Herz Liliről, az akkor 32 éves zongoraművésznőről. Az összeállítás kezdőmondatai a következők voltak:

„Berlinben vagy Londonban, Párizsban és Rómában épp úgy ismerik, értékelik Herz Lili művészetét, mint Budapesten vagy Európa bármely zenei központjában. Csodálatos zongorajátékával Bécsben bűvölte el először a hallgatóságot, ott volt az első önálló hangversenye, mely után sorra kapta a meghívásokat. Sikert sikerre halmozott, amelyeknek betetőzéseképpen nyerte el a zsűri egyhangú ítélete folytán Varsóban a Chopin zenei díjat.”

És ez dióhéjban Herz Lili művészi pályájának összefoglalása, legalábbis az OMIKE Művészakció színpadáig. Nincs is más teendő, mint néhány részlet kibontása.

Herz Lili Tolnai Világlapja 1927. január (002).jpg

Művészi készségeinek egy részét édesanyjától örökölte, aki tanult, képzett zenész és énekes volt. Herz Lili (az újságok ezen kívül még Lily, Lilli, Lilly) keresztnéven írtak róla) tanulmányait a Zeneművészeti Főiskolán és Bécsben végezte. A nővendék-hangversenyekről szóló beszámolókban mindig kiemelten dicsérték a játékát. 1925-ben ott volt azon a hangversenyen, amelyet a numerus clausust követően a nyomorgó zsidó diákok javára rendeztek a Zeneakadémián. Sűrűn, hónapról-hónapra követték egymást hangversenyei az 1920-as évek második felében. 1927 januárjában a Magyar Hírlap így elemezte játékát:

„Három előnyös tulajdonságát sorolhatjuk föl Herz Lili zongoraművésznőnek, aki ma önálló hangversenyt adott a Zeneakadémián. Könnyed, elegáns és biztos kéztechnikáját, szolid muzikalitását, amely a helyes pedálozásban is megnyilvánul és nyugodt játékmodorát, amelynek azonban van árnyoldala is: a szenvtelenség.”

1928-ban a lapok tudósítottak arról, hogy Herz Lili hangversenyeket adott az „elszakított városainkban”. Ezt követően, 1928-1929-ben Hollandiában vendégszerepelt. Állandósultak a fellépései a rádióban is.

Herz Lili Színházi Élet 1932. 19 (002).jpg

Az 1930-as évek első felét is a hangversenyfellépések intenzitása, állandósága jellemezte. A tudósítások közül álljon itt egy 1931 februárjából. A Pesti Napló írta:

„Herz Lili zongorajátékában mindenekelőtt a művészi megnyilatkozások könnyedsége, harmonikussága, természetes kelleme ragadja meg a hallgatót. Ez a művésznő formásan, elfogulatlan folyamatossággal tudja közölni mondanivalóját …”

1932-ben vett részt Varsóban az ún. Chopin-olimpiászon, ahol – legsikeresebb női versenyzőként - a tizenegyedik helyezést érte el. Ezt egy sor lengyelországi hangversenymeghívás követte. Itthon, az ország számos helyén lépett fel a hangversenypódiumra Szegedtől Kárpátaljáig és nem volt híján a külföldi meghívásoknak – Varsó, Berlin, Róma, a Balkán, Zürich - sem.

Herz Lili radioelet_1931_21-21 (002).jpg

1939 után beszűkültek a hangversenylehetőségei, bár teljesen nem szűntek meg. (Például több ízben szerepelt Ráday Imrével együtt.) Ezzel párhuzamosan, tehát 1939 és 1944 között időről-időre hangversenyfellépése volt a Goldmark-teremben. 1939 decemberében Zoltán Irén operaénekesnővel, majd 1940-1941-ben Győri Pállal, Ernster Dezsővel, Lendvai Andorral lépett fel. Az utolsó hangversenye a Művészakcióban 1944 februárjában volt, amikor Fejér Sándor hegedűművésszel szerepelt együtt.

herz_lilly.MTDA (002).jpg

1945 után már csak a rádióműsorok ismertetéseiben tűnt fel a neve. Majd egy-két kis hír arról, hogy az 1960-as évek elején korrepetitor volt a Postás Zenei Együttesek mellett. Az utolsó fellelt tudósítás az Új Életben jelent meg róla, miszerint 1965-ben a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga körzete nőcsoportjának rendezvényén „Sándor László Herz Lilly zongoraművésznő kíséretében énekelt”. 1970 júniusában hunyt el.

Képek:

1.) Tolnai Világlapja, 1927. január 
2.) Színházi Élet, 1932 április 
3.) Rádióélet, 1931. 21.
4.) (MTDA) 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Joe Biden amerikai elnök Izraelben: „Soha ne felejtsetek!”
Mazsihisz hírek
A Mazsihisz rendbehozatta Dévaványa zsidó temetőjét
Izrael
Tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között