Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (74. rész) – A varázsfuvola „hölgyei”

2021. Augusztus 05. / 16:36


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (74. rész) – A varázsfuvola „hölgyei”

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) – a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben – a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

Az OMIKE Művészakcióban 1941. december 1-én tűzték először műsorra A varázsfuvolát. Mozart operáját ezt követően még háromszor játszották a Goldmark-terem kis színpadán. A nagyszerű szereplőgárdáról fennmaradt egy fénykép, ahol a felső sorban, baloldalon három énekesnő áll egymás mellett: Róna Vera, Somogyi Piroska, Spiegel Annie. (A sorrend nem biztos.) Ők voltak a darab béli „hölgyek”, akik az éj királynőjének az üzeneteit vitték Tamino és Papageno számára. Ők hárman szerepelnek most.

Varázsfuvola kisebb (002).jpg

Róna Vera (1914 -1977)

1938 júniusában az Újság számolt be arról, hogy Újpesten a Műkedvelők Operatársasága a Rigoletto előadására készül. A Gilda szerepét alakító énekesnőt Róna Verának hívták. Néhány hónap múlva a neve ott volt Hollós Korvin Lajos szerzői estjének szereplői között, amely estről egyébként több újság is beszámolt.

A varázsfuvolában lépett először színpadra a Művészakcióban, majd ezt követte 1942 februárjában és márciusában a Faust hangversenyszerű előadásában Margit, a Sába királynőjé ben Sulamit, és a Fidelio ban Leonora szerepe. A nagy szerepek (pl. Aida) megmaradtak az ezt követő időkben is.

Részlet A varázsfuvola csoportképből.Részlet A varázsfuvola csoportképből.

Túlélte a háború és a üldöztetés idejét, és 1945 novemberében ott volt egy zeneakadémiai dalest szereplői között. Szerepelt a rádióban, énekelt 1946 júniusában egy Puskin-esten – „Az ének és zeneszó legszebben Róna Vera ajkán zengett” – tudósított erről a Színház . 1950-ig feltűnt a neve a rádióműsorokban és fellépéseiről is tudósítottak az újságok 1947 őszén, sőt még egyről 1949 márciusában.

Róna Vera 1933 nyarán férjhez ment Zelenka Pálhoz. Ennek azért van jelentősége, mert egy 1972-es gyászjelentésben az azt közreadó neve Dr. Bajor Lászlóné sz. Róna Vera volt, akinek fiát viszont Zelenka Istvánnak hívták. Dr. Bajor Lászlóné sz. Róna Vera 1977 áprilisában hunyt el. A Kozma utcában e néven található síron születési időként az 1914-es év áll.

Somogyi Piroska /Piri/ (1906-1983)

Thomán István mesteriskolájának növendékei adtak hangversenyt 1929 júniusában, közöttük volt Somogyi Piroska is, aki Halévy: Zsidónő című darabjából énekelt egy számot. Az énekesnő 1930-1931-ben már az Operaház tagja volt és szerepelt A mosoly országa című „regényes operett”-ben. Ezt követően marad az Operaházban és kisebb szerepeket játszott.

Somogyi Piroska Színházi Élet 1931. 1 (002).jpg

A zsidótörvényeket követően 1939-ben elbocsátották. Érvényes karénekesi szerződés birtokában perelte az Operaházat, amely pert első fokon 1941 októberében meg is nyert, azonban a fellebbezést követően 1942 februárjában elveszített.

A Művészakcióban A varázsfuvolán kívül sikeresen szerepelt a Hoffmann meséi ben, a Három a kislány ban a Hegyek alján című zenedarabban és 1943-ban az Aidá ban. Ezen kívül tagja volt 1941-ben a Pallos Ladies vokáltriónak (lásd róluk e sorozat 20. közlését).

1946 novemberében található az első hír újbóli fellépéséről, ekkor Miskolcon vendégszerepelt a Traviatá ban. Maradt az Operaházban, ahol 1949-től karfelügyelő lesz, nőként az első.

Spiegel Annie (1904-1980)

1924 februárjában műkedvelő előadást tartottak Szegeden a fogadalmi templom javára. A fellépők között említette a Szegedi Új Nemzedék Spiegel Annie vendégművészt, a valószínűleg Nagyváradon szereplő operaénekest. A kevéske adat szerint ezt követően a bécsi Volksoper tagja volt, amelyet 1925-ben szakított meg egy beugrás Budapesten, az Operaházban, a Mignon ban. A Magyarország írta erről: „a fiatal művésznő a felszólításra készséggel vállalkozott a beugrásra és megmentette az előadást”. Játszott Berlinben és Drezdában is.

Az ezt követő hírek már az OMIKE Művészakcióról szóltak. 1940 márciusában lépett fel először, egy operett-esten. Ezt követően szinte hetenként volt színpadon, egészen 1944-ig. Énekelt irodalmi műsorokban, daljátékban (A messziről jött ember), vidám-esteken, klasszikus operákban (Hoffmann meséi, Sevillai borbély, Pillangókisasszony, Sába királynője, stb.) operettekben (Eljegyzés lámpafénynél, Békebeli béke) színdarabban (Támár). A kiemelkedően sűrű foglalkoztatásban talán szerepet játszott, hogy férje, Bálint Lajos a Művészakció vezetői közé tartozott.

Windsori vig nők_Darvas Ibolya_Spiegel Annie44775 (002).jpg

1945 márciusában, a felszabadult Budapesten már szerepel a Népszava művészdélutánján, majd sorozatos fellépek következtek a Szociáldemokrata Párt különböző rendezvényein. Az 1940-es évek végén nagyon sokat szerepelt a rádióban. Ezt követően tanítani kezd és legendás ének-tanárként jegyezték tevékenységét. 1976-ban arany vándorgyűrűt alapított férje emlékezetére.

Képek:

1) A varázsfuvola szereplői. Az alsó sorokban balról: Bálint Lajos, Bán Kató, Dános Lili, Rózsa Vera, Somogyi László és Lendvay Andor. Középen, baloldalon Sípos Jenő, mögötte Bánóczi László, A hátsó sorban balról: ismeretlen, Róna Vera, Somogyi Piroska, Spiegel Annie, Ribáry Géza, Ladányi Ilona, Ney Dávid (?), Farkas Sándor (?). Budapest, 1941. december. Ismeretlen fényképező felvétele. Magyar Állami Operaház Emlékgyűjteménye.
2) Részlet A varázsfuvola csoportképből.
3) A mosoly országa (?), Operaház, Színházi Élet 1931. 1.
4) Nicolai: A windsori víg nők, OMIKE Művészakció 1943-1944, Darvas Ibolya és Spiegel Annie Magyar Állami Operaház Emlékgyűjteménye.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Egy gesztus margójára
2021. Július 23. / 13:34

Egy gesztus margójára

Zsidó világ
Látványos hitéleti fejlődés a Miskolci Zsidó Hitközségben

Kommentek