Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (72. rész) – Nádas István

2021. Július 21. / 22:21


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (72. rész) – Nádas István

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) – a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben – a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

A Zeneakadémia 1937. februári növendékhangversenyéről tudósítva a Pesti Hírlap kiemelte a 15 éves Nádas István zongorajátékát. Ahogy a lapban olvasható volt, a fiatal művész feltűnt „rendkívül finom érzékű színező és előadói képességével. A lapok az olyan csodagyermekek közé sorolták, mint Ákos Magda, Cziffra György. A zeneakadémián zongorázni tanult Bartók Bélától, zeneszerzést Kodály Zoltántól és kamarazenélést Weiner Leótól.

Nádas István-1.jpg

Egy év múlva a Magyar Szimfonikus Zenekar szólistájaként lehetett olvasni róla többek között olyan, nem egyszerű művek megszólaltatásakor, mint Honegger Concertinoja, vagy Ravel zongorahármasa. 1939 elején játszotta Bartók 2. zongoraversenyét, majd ott volt a Goldmark Szimfonikus Zenekar bemutatkozásán is. Próbálkozott zeneszerzéssel is. A Népszava 1940 januárjában beszámolt egy szonátaestről, amelyben műsorra került Nádas hegedűre és gordonkára írt duója is.

1944 februárjában a növendékhangversenyen Brahms d-moll szonátáját játszotta Erdélyi István hegedűssel. A Népszava így írt fellépésükről: „Erdélyi István gondosan kidolgozott hegedű-szólama sajnálatosan elsikkadt Nádas István kíméletlen erőkifejtése mellett. Ebben a művészképzős zongoranövendékben színes, nagy tehetség jelentkezik, da ha szólista akar lenni, játszék egyedül”.

nádas-istván-1943. oktober-november - 15.jpg

1940-ben, 1941-ben és 1943-ban működött közre az OMIKE Művészakció hangversenyein. 1940 márciusában a Fiatalok estjén lépett fel, 1941 decemberében egy szólistaesten játszott, majd 1943 novemberében egy kamara-est résztvevője volt.

1945 júniusában Nádor István hangversenyéről, mint a deportálásból hazatért művész fellépéséről számolt be a Világ . A hangversenyt a Kommunista Párt egyik kerületi szervezete rendezte (ilyen szervezések akkor nem voltak ritkák).

Nádas István Fényszóró 1945. 18. 16_ (002).jpg

Részt vett Rómában a Bach-fesztiválon, ahol díjat is nyert. Ezt követően a Szabad Nép 1947 szeptemberében arról számolt be, hogy „Magyar Gábor gordonka és Nádas István zongoraművész délamerikai hangversenykörútjuk során a venezuelai Caracasban nagysikerrel vendégszerepelt.”

Nádas ezt követően Venezuelában telepedett le, ahol tanított a Nemzeti Konzervatóriumban. Számos hangversenykörúton vett rész Dél- és Közép-Amerikában. Kiemelkedő esemény volt, hogy Európában először adott olyan hangversenyt, amelyen teljes egészében modern venezuelai zeneszerzők darabjait játszotta.

1953-től a Luisanai Xavier Egyetemen tartott zongora mesterkurzusokat. Továbbra is rész vett hangversenyeken az Egyesület Államokban, amelyeket lelkes kritika fogadott. Lemezfelvételei között Beethoven zongoraszonáták, Schubert és Bach zenedarabok és kortárs zeneszerzők szerepeltek. Kiemelkedő Bach szakértő volt.

Nádas István xula.contentdm.ocl.org_ (002).jpg

1965 és 1968 között a San Francisko State University zongoraprofesszoraként szervezte zenei programjait. Ezt követően Mexikóvárosban telepedett le és itt tanított tovább, miközben sok időt töltött Európában.

Mexikóvárosban hunyt el 2000-ben

Képek:
1) Portré / in:
2) Művészakció műsorfüzet részlet, 1943. október-november
3) Fényszóró, 1945. 18. 16.
4) 1963-as kép https://xula.contentdm.oclc.org/digital/collection/ /

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Örökség és hagyaték
2021. Augusztus 12. / 09:31

Örökség és hagyaték

Kommentek