Online előadás: Magyar zsidó identitás a költészetben a 19. században

2021. Március 09. / 18:04


Online előadás: Magyar zsidó identitás a költészetben a 19. században

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja Önt Dr. Peremiczky Szilvia, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem habilált egyetemi docensének: „Magyar zsidó identitás a költészetben a 19. században” című online előadására, 2021. március 18. csütörtök, este 6 órára.

Az előadás a 19. században kialakuló magyar zsidó identitás önreprezentációit mutatja be a magyar nyelvű zsidó költészetben, az első magyarul író költők munkásságán és versein keresztül (Heilprin Mihály, Szegfi Mór, Friedmann S. Gyula vagy Reich Ignác, Ormódi Bertalan, Kiss József, Makai Emil). A magyar zsidó identitásképben a nyolcvanas évek első nagy antiszemita hulláma okozza az első megrendülést, de a nagy megrázkódtatásra és a legtöbb újradefiniálási kísérletekre az első világháború utáni egyre erősebben zsidóellenes légkörben kerül sor.

Az előadó: Irodalomtörténész és hebraista, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem habilitált egyetemi docense és a MAZSIHISZ tudományos igazgatója. 2002-től a Magyar Hebraisztikai Társaság rendes tagja. Fő kutatási területei: a zsidó irodalom és határterületei, különösen a költészet és dráma, illetve a ladino (djudeoespanyol) nyelvű szefárd kultúra, valamint a modern izraeli irodalom. 2012-ben publikálta a Jeruzsálem a zsidó irodalomban című kötetét, s 2019-ben jelent meg a Zsidó dráma, színház és identitás című könyve.

A programhoz ZOOM alkalmazáson keresztül csatlakozhat, vagy a Holokauszt Emlékközpont Facebook-oldalán követheti élőben az előadást.

További információ és regisztráció: a regisztracio@hdke.hu E-mail címen.
Az esemény Facebook oldala / IDE KATTINTVA 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek