„Szavak, melyek tettekhez vezettek” – ma van a roma holokauszt áldozatinak emléknapja

2021. Augusztus 02. / 12:14


„Szavak, melyek tettekhez vezettek” – ma van a roma holokauszt áldozatinak emléknapja

Rendhagyó, interaktív kiállítással emlékezik meg a roma holokauszt áldozatairól a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat, a RomNet, az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány és a Civil Tanács Egyesület.

roma-holokauszt-kiallitas.jpg

A Szavak, melyek tettekhez vezettek című budapesti kiállítás helyszíne az V. kerületi Egyetem tér, az ELTE épülete előtti terület. A szervezők arra szeretnének figyelmeztetni, hogy a gondolatokból szavak, a szavakból pedig tettek születnek, amelyek egyszer már világégéshez vezettek. Az augusztus 2-án, délben megnyíló kiállításon Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija és Beer Miklós, a váci katolikus egyházmegye nyugalmazott püspöke mond beszédet.

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra Auschwitz-Birkenauban közel 3 ezer, más források szerint több mint 4300 romát – köztük nőket és gyerekeket – gyilkoltak meg egyetlen éjszaka alatt. A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusa 1972-ben döntött arról, hogy augusztus 2-a legyen a roma holokauszt, azaz a pharrajimos – más írásmódban: porajmos (porrajmos), vagy parajmos (parrajmos) – nemzetközi emléknapja.

Az emlékrendezvények már hétvégén megkezdődtek. A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont például a Roma Holokauszt Emlékbizottsággal közösen szervezett gyászünnepet vasárnap délután. (Az emlékbizottságban a Roma Produkciós Iroda Alapítvány, az Amenca, a Romédia Alapítvány, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a Remény Hídja Egyesület és a Romani Drom Egyesület képviselteti magát.) Az eseményen a meghívó szerint – többek között – Langerné Victor Katalin, a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár szólalt fel.

Európa Tanács: Európának tanulnia kell a múltból, hogy harcolhasson a cigányellenesség ellen

Európának tanulnia kell a múltból, hogy harcolhasson a jelen cigányellenessége ellen, az emlékezés mellett tettekre van szükség – jelentette ki az Európa Tanács főtitkára a roma holokauszt emléknapján, hétfőn.

Marija Pejcinovic Buric a közleményében azt írta: noha az európai romákat jelenleg nem fenyegeti népirtás veszélye, továbbra is megfélemlítéssel és agresszióval néznek szembe, a múltbéli előítéletek pedig a közösségi médiában terjedő gyűlöletbeszéd formájában jelennek meg.

Emlékeztetett: a megkülönböztetés, a rasszizmus és a cigányellenesség elleni küzdelem az Európa Tanács elsődleges feladatai közé tartozik; a szervezet ezért a romák történetének felvételét szorgalmazta az iskolai tantervekbe, ami lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy megismerjék a roma művészetet, zenét, vallási és kulturális hagyományokat, valamint értékeljék a romák pozitív hozzájárulását közös európai történelemhez.

A roma közösségek tagjai csak akkor élhetnek a társadalom egyenlő tagjaként, félelemtől és megbélyegzéstől mentesen, ha mindenki tiszteletben tartja alapvető, törvényes jogaikat – tette hozzá a 47 tagú, strasbourgi székhelyű szervezet főtitkára.

Rusz Harry Alex, Magyarország Európa Tanács melletti Állandó Képviseletének vezetője az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége alkalmából ismertetett közleményében azt írta: az áldozatokra való emlékezés mellett az évforduló arra is alkalmat ad, hogy láttassa azokat a szörnyűségeket, amelyeket a rasszizmus, az idegengyűlölet és az elfogadás hiánya okozhat.

"Kötelességünk ébernek maradni a mai Európában tapasztalható cigányellenességgel szemben", ugyanis még mindig túl sok roma szembesül megkülönböztetéssel és válik gyűlöletből elkövetett bűncselekmények áldozatává – hangsúlyozta.

Kiemelte: meg kell védeni a roma nők, férfiak és gyermek emberi jogait és méltóságát, valamint elő kell segíteni társadalmi beilleszkedésüket. Az Európa Tanács magyar elnöksége ezért kiemelt feladati közé sorolta a társadalmi befogadás és a roma emberek esélyeinek előmozdítását – emlékeztetett a magyar misszióvezető.

(Népszava, MTI, Mazsihisz)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek