Országos főrabbi: A holokausztról a legjobban a képek, a festmények „beszélnek”

2024. Július 08. / 18:52


Országos főrabbi: A holokausztról a legjobban a képek, a festmények „beszélnek”

Megtörtént címmel nyílt kiállítás a Szombathelyi Képtár gyűjteményéből csütörtökön a vasi vármegyeszékhelyen, arra emlékezve, hogy 80 évvel ezelőtt, 1944. július 4-én hurcolták el a város és környékének zsidóságát Auschwitzba.

A Szombathelyi Zsidó Hitközség, a Szombathelyi Képtár és az Irokéz Galéria szervezésében rendezett tárlaton Deim Pál, Dési Huber István, Kondor Béla, Krón Jenő, Ország Lili és Szász Endre művei láthatók, július 14-ig.

Frölich Róbert országos főrabbi a kiállítás megnyitóján úgy fogalmazott: a holokausztról a legjobban a képek, a festmények „beszélnek”, éppen azért, mert nincsenek igazán szavak a történtekre.

„Ha megnézzük Szász Endre ezen a tárlaton kiállított képeit, azok fekete-fehérek. Ugyanúgy, mint a vészkorszak, amelyben nem volt átmenet, áldozatok voltak és gyilkosok, zsidók és nem zsidók, elpusztításra szánt alsóbbrendű ember és felsőbbrendűnek vélt elkövetők” – mondta.

Hozzáfűzte: a döbbenetes képeken világítanak az arcok a sötétben, amivel meglátása szerint a művész azt üzeni, hogy a reménytelenségben is ott pislákol valami kis remény, a halál tombolása közt is ott az élet, ami világít, pislákol.

Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész, a kiállítás kurátora úgy fogalmazott: „mindannyian ismerjük az Auschwitzban készült fényképeket, amelyek a borzalmas tényeket mutatják meg, a racionális énünket érintik, a festmények, a mű hatóköre, sugárzása viszont az érzelmi énünket, a szívünket érinti meg”.

Elmondta: a kiállítás tizenöt képe közül nyolc – Szász Endre és Kondor Béla alkotásai – 1965-től 1979-ig Auschwitzban voltak láthatók. 1980-ban kerültek Szombathelyre, az akkor még csak tervezés alatt álló Szombathelyi Képtár megnyitását tervező egyesülethez, majd a későbbi képtár gyűjteményébe.

A most kiállított képeket több évtizede nem láthatta a nagyközönség, de az évfordulóhoz kapcsolódva most tíz napon át megtekinthetők a Szombathelyi Képtár szomszédságában található Irokéz Galériában. (MTI)

szombathely-plakát-kiallitas.jpg

A Megtörtént-tárlat július 14-éig tart nyitva az Új Irokéz Galériában (Szombathelyi Képtár, bejárat a Rákóczi utcai vaskapun). 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek