Orosz Gábor: 600 ezer lépés a holokauszt magyarországi áldozataiért

2021. Január 27. / 16:24


Orosz Gábor: 600 ezer lépés a holokauszt magyarországi áldozataiért

A Szegeden élő, 42 éves Orosz Gábor hosszútávfutó arra készül, hogy futva teszi meg a budapesti Dohány utcai zsinagógától az Auschwitz-Birkenauig tartó, mintegy 400 kilométeres utat. A tervek szerint 2021. október 2-án indul, mert ekkor lesz a 80. évfordulója annak, hogy 1941 októberében elkezdték a hírhedt haláltábor felépítését. 


Nem csak zsidóként, hanem apaként, emberként és sportolóként is emlékeznünk és emlékeztetünk kell, hogy a felejtés ne sokszorozza meg a veszteséget. Ezért is döntöttem úgy, hogy ezen a szomorú évfordulón méltó emléket kívánok állítani az áldozatoknak – olvasható abban a közleményben, amelyet a szegedi Orosz Gábor juttatott el a sajtónak.

og.jpgOrosz Gábor (Forrás: Facebook)

Mint írja, 1941 októberében kezdték el építeni az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábort, ahol sok százezer magyar honfitársunk lelte halálát. Ezen alkalomból méltó emléket kíván állítani mártír honfitársainknak, ezért 2021. október 2-án futva indul el Auschwitzba. Az útvonalat úgy választotta meg, hogy pontosan 600 ezer lépést tegyen meg a magyar áldozatok emlékére.

A 42 éves Orosz Gábor 11 éve fut rendszeresen, a maratoni távnál hosszabb, ultramaratoni távokat 2017 óta teljesít.  Az őszi emlékfutásra Maráz Zsuzsanna Spartathlon győztes ultrafutó segítségével készül Szegeden, tavasszal pedig egy 10 napos edzőtáborban a Zalai-dombságban. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek