Olivia Newton John páratlan zsidó családfája: rabbiktól Nobel-díjas tudósokig

2022. Augusztus 11. / 21:46


Olivia Newton John páratlan zsidó családfája: rabbiktól Nobel-díjas tudósokig

A Grease szupersztárja, a korszakos énekes nagypapája révén kapcsolódik elsősorban a zsidósághoz, aki 1954-ben, amikor Olivia Newton John hatéves volt, kapott Nobel-díjat. Max Born, Olivia Newton John nagyapja Albert Einstein barátja volt, akinek volt szerepe, Heisenberg és Schrödigner mellett, a modern kvantumfizika születésénél.

Hetvenhárom éves korában elhunyt Olivia Newton-John, négyszeres Grammy-díjas angol-ausztrál énekesnő és színésznő, a huszadik század egyik legsikeresebb előadója, a Grease musical sztárja. Olivia Newton-John hétfő reggel halt meg dél-kaliforniai otthonában, családja és barátai körében. Hosszú ideje küzdött mellrákkal.

Amikor Hitler hatalomra került, Cambridgebe távozott családjával, Olivia itt született. A rabbi felmenője a nem zsidó anyai nagyanyai ágról került fel a családfára, Philipp Ehrenberg rabbit tudhatja jelentékeny ősei között. Vejük, Olivia Newton John édesapja segített a nácik közötti katonai kapcsolattartás titkos kódjának feltörésében, jelentős mértékben járult hozzá a szövetségesek katonai erőfeszítéseihez, a háború megnyeréséhez.

Aztán Melbourne-ben kapott állást, a pár napja meghalt énekesnő ott nőtt fel, és részben tudós nagyapja örökségeként is azon dolgozott, hogy megjavítsa a világot, a környezet védelme ügyének szószólója volt és a rák elleni küzdelmet segítette.

Legyen áldás az emléke. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek