Olivia Newton John páratlan zsidó családfája: rabbiktól Nobel-díjas tudósokig

2022. Augusztus 11. / 21:46


Olivia Newton John páratlan zsidó családfája: rabbiktól Nobel-díjas tudósokig

A Grease szupersztárja, a korszakos énekes nagypapája révén kapcsolódik elsősorban a zsidósághoz, aki 1954-ben, amikor Olivia Newton John hatéves volt, kapott Nobel-díjat. Max Born, Olivia Newton John nagyapja Albert Einstein barátja volt, akinek volt szerepe, Heisenberg és Schrödigner mellett, a modern kvantumfizika születésénél.

Hetvenhárom éves korában elhunyt Olivia Newton-John, négyszeres Grammy-díjas angol-ausztrál énekesnő és színésznő, a huszadik század egyik legsikeresebb előadója, a Grease musical sztárja. Olivia Newton-John hétfő reggel halt meg dél-kaliforniai otthonában, családja és barátai körében. Hosszú ideje küzdött mellrákkal.

Amikor Hitler hatalomra került, Cambridgebe távozott családjával, Olivia itt született. A rabbi felmenője a nem zsidó anyai nagyanyai ágról került fel a családfára, Philipp Ehrenberg rabbit tudhatja jelentékeny ősei között. Vejük, Olivia Newton John édesapja segített a nácik közötti katonai kapcsolattartás titkos kódjának feltörésében, jelentős mértékben járult hozzá a szövetségesek katonai erőfeszítéseihez, a háború megnyeréséhez.

Aztán Melbourne-ben kapott állást, a pár napja meghalt énekesnő ott nőtt fel, és részben tudós nagyapja örökségeként is azon dolgozott, hogy megjavítsa a világot, a környezet védelme ügyének szószólója volt és a rák elleni küzdelmet segítette.

Legyen áldás az emléke. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi Isten „fiáról”
2024. Március 31. / 11:24

Jonathan Sacks rabbi Isten „fiáról”

Ünnepek
Figyelem: már kapható a pészahi macesz!
2024. Április 05. / 14:22

Figyelem: már kapható a pészahi macesz!