Ma volna 83 éves Sas József, a drámai mélységű komédiás

2022. Január 03. / 11:11


Ma volna 83 éves Sas József, a drámai mélységű komédiás

Az 1939. január 3-án Békéscsabán született Sas József életének utolsó két évére súlyosan rátelepedett a betegsége, ám a közönség szeretete átsegítette a legnehezebb pillanatokon is. A magyar kabarétörténet halhatatlan alakja – aki egyszerre volt színész, rendező, humorista és intézményvezető – ma töltené be 83. életévét. Fakadjon áldás emlékéből!


Ma már „magyarul" is stand up comediennek nevezzük azt, akit régen úgy hívtunk, hogy humorista, és stand up comedynek hívjuk azt az „új" műfajt, amit a több mint száz éves múltra visszatekintő pesti kabaréból ismertünk meg. A régi pesti kabarában az egyes jelenetek, kabarétréfák és zeneszámok között az átállási idő kitöltésére kiállt egy ember a színpadra, az éppen aktuális politikai pletykákról és szaftosabb bulvárhírekről mondott néhány vicces mondatot, s miközben a közönség dőlt a röhögéstől, a jelenetek közötti szüneteket kitöltő ember a dolga végeztével elégedetten távozott. 

Ebből aztán önálló műfaj született, amelynek Nagy Endrétől kezdve Kellér Dezsőn, Hofi Gézán és a mai sztárokon (Bödőcs Tibor, Kőhalmi Zoltán) át olyan nagy alakjai voltak, mint a tavaly január 17-én elhunyt Sas József, akinek a neve örökre összeforrt az általa hosszú időn át vezetett Mikroszkóp Színpadéval.

Sokan nem szerették, amit csinált, de sokkal, sokkal többen voltak azok, akik egyenesen imádták és rajongtak érte. Igen, a „Sas Józsi" valóban kissé régimódi kabarét művelt, de hát aki 1939-ben született, annak a XXI. században illik is kissé régimódinak lennie –főleg akkor, ha idővel a műfaj egyszemélyes intézményé válik. 

Ő pedig azzá vált, pontosabban szólva a közönség szeretete avatta egyszemélyes intézménnyé, így lett az ország „Sas Józsija" belőle, amit azzal érdemelt ki, hogy a színpadon soha sem lazított. Mindig a maximumot akarta kihozni magából, mert tudta, hogy abban a műfajban, amelyre ő az életét feltette, igazából ugyanúgy „meg kell halni" a színpadon minden egyes este, mint a legnagyobb drámai színészeknek a legsötétebb tragédiákban

Igazi profi volt, aki az ujja köré tudta csavarni a közönséget egyetlen grimaszával, és így is kell rá emlékeznünk, professzionális művészemberként, aki a régi iskola tanítványa volt, de aki nélkül nem létezne az új iskola sem. 

Fakadjon áldás emlékéből!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek