Ma van Schreiber Mózes halálozási évfordulója

2020. Október 13. / 14:35


Ma van Schreiber Mózes halálozási évfordulója

Ma, Tisri 25-én van a halálozási évfordulója Schreiber Mózes rabbinak, vagy ahogy könyve címe alapján hagyományosan nevezik, a Chatam Szófernek. Hatása a magyarországi zsidó történelemben megkérdőjelezhetetlen, hiszen a hagyományhű közösségek rabbijainak jelentős része az ő jesivájából került ki – írja Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója.


Ma  van a Jahrzeitja, halálozási évfordulója Schreiber Mózes rabbinak, vagy ahogy könyve címe alapján hagyományosan nevezik, a Chatam Szófernek – írja mai Facebook-posztjában Toronyi Zsuzsanna.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatójának bejegyzéséből megtudhatjuk: a Frankfurt am Mainban született rabbit 1806-ban a korabeli Magyarország legnagyobb zsidó közössége, a Pálffy grófok birtokán élő pozsonyi zsidók hívták meg rabbijuknak. Schreiber Mózes németországi tapasztalatai alapján úgy vélte, hogy a korszak modernizációs hatásai, a polgárosuló keresztény világhoz való alkalmazkodás és a beilleszkedés megszünteti a zsidó közösségek szigorú különállását, amely évszázadokon keresztül biztosította a zsidóság fennmaradását, ezért ő minden újítást radikálisan ellenzett. 

sof.jpg

Tanításainak alapját röviden foglalja össze jelszava: „minden új tilos a Tóra szerint”. „Kerítést és korlátot” kívánt vonni a tradíció köré, hogy a modernizáció hatásai minél kevésbé érvényesüljenek a zsidó világban. Ebben a szellemben oktatott nagytekintélyű talmudiskolájában is, amely mind az oktatás színvonalát, mind szervezeti autonómiáját tekintve magasan a korabeli jesivák felett állt. 

Schreiber Mózes korának egyik legtekintélyesebb rabbija volt, ezért számosan fordultak hozzá bonyolult vallási kérdések megválaszolását kérve. Válaszainak gyűjteményes kötete Chatam Szófer (A szófer pecsétje) címen jelent meg Pozsonyban.

Toronyi Zsuzsanna bejegyzése teljes terjedelemben ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek