Ma van Golda Meir halálozási évfordulója

2020. December 08. / 14:00


Ma van Golda Meir halálozási évfordulója

Izrael legendás miniszterelnök-asszonya 1978. december 8-án halt meg Jeruzsálemben nyolcvan éves korában. Izrael Állam egyik alapítója volt, a világon a harmadik nő, aki kormányt vezetett. Az ő hivatali idejére (1969-1974) esett a müncheni terrortámadás, és ő irányította az országot az 1973-as jom kippuri háború idején. 


Golda Meir Oroszországban született Golda Mabovics néven 1898-ban, s miuán ácsként dolgozó édesapja 1903-ban az Újvilágba vándorolt, a család Milwaukee-ban (Wisconsin állam) telepedett le. A helyszín fontos: a város akkoriban a baloldali cionizmus és a jiddis kultúra fellegvűra volt, Golda Meir ott szívta magába azt a világnézetet, amelyhez élete végégi hű maradt.

Minden vágya volt, hogy Erecben éljen, így kibucba költözik, majd bekapcsolódik a politikai életbe. Izrael Állam megszületése után a Kneszet tagja a kezdetektől, munkaügyi miniszterként a „jóléti állami” modell híve, nagy infrastrukturális beruházásokat visz végig és kiépíti Izrael állami szociális szolgáltatásait.

Külügyminiszterként (1956-1966) Afrika gyarmati sorból felszabaduló országai felé fordul, részben azért, mert szövetségeseket keres, részben azért, mert érez némi sorsközösséget a zsidók és a gyarmatosítás áldozatai között. Egy nagyszabású és hosszú politikai pálya lezárulta után, egy nehéz élet terhével, 71 évesen, betegen tér vissza Izraelbe 1969-ben, hogy Lévi Eshkol halála után az ország első embere legyen. 

Ő volt hivatalban a müncheni olimpia idején, ő rendelte le a tömeggyilkosság megtorlását, ő irányította az országot a jom kippuri háború alatt 1973-ban. A háború áldozatai miatt, s hogy nem mozgósítottak előbb, felelősnek érezte magát. Bár a hivatalos vizsgálat teljes mértékben felmentette, Golda Meir 1974-ben lemondott. Jichák Rabin követte posztján.

Emlékéből fakadjon áldás!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma van Baruch Spinoza halálozási évfordulója
Megemlékezések
98 éve született Rátonyi Róbert, az utolsó hősszerelmes

Kommentek