Ma van az antirasszizmus világnapja, emlékezzünk a mártírokra!

2021. Március 21. / 14:41


Ma van az antirasszizmus világnapja, emlékezzünk a mártírokra!

Március 21-ét az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) ötvenöt évvel ezelőtt nyilvánította a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjává. A tragikus apropót az adta, hogy 1960. március 21-én a dél-afrikai apartheid rezsim rendőrsége 69 embert ölt meg egy békés tüntetés során. Az ENSZ arra szólította fel a világ országait, hogy növeljék erőfeszítéseiket a faji megkülönböztetés megszüntetése érdekében. 


A tragédiákkal teli zsidó sors keserű tanulsága, hogy több évezredes történelmünkben alig találhatnánk olyan dátumot, amelyhez nem kötődik a zsidóság ellen elkövetett, faji alapú bűncselekmény. Ha csak a vészkorszakig tekintenénk vissza, a mártírjaink emlékére akkor is találnánk emlékezésre méltó eseményt az év minden egyes napjára.

Az ENSZ által meghatározott dátum, március 19-e nem a zsidó történelemmel kapcsolatos, ám nagyon is összefügg vele. A dél-afrikai rasszista rendszer 1960. március 21-én 69 békés tüntető vérét oltotta ki – az volt az egyetlen „bűnük”, hogy tiltakoztak a fekete lakosság szabad mozgását korlátozó törvény ellen.

Ez a nap a Dél-afrikai Köztársaságban munkaszüneti nap és egyben az Emberi Jogok Napja, de szerte a világon megemlékeznek erről az évfordulóról azok, akik küzdenek a rasszizmus és a rasszista diszkrimináció ellen. Ezt a küzdelmet mi is nélkülözhetetlennek, sőt, létfontosságúnak tartjuk: a faji üldöztetést elszenvedett magyar zsidóság sok-sok ezer ártatlan zsidó és nem zsidó mártírra emlékezik ezen a napon. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek