Ma lett 80 éves Paul Simon  – Mazal Tov!

2021. Október 13. / 16:10


Ma lett 80 éves Paul Simon – Mazal Tov!

Alig múlt 150 centi és mégis óriás – ez a furcsaság Paul Simon tizenkétszeres Grammy-díjas zenésszel esett meg, aki magyar zsidó családban született 1941. október 13-án – de már az Egyesült Államokban. Ha a szülei nem emigrálnak időben Magyarországról, akkor alighanem szegényebbek volnánk olyan nagy slégerekkel, mint a The Sound of Silence, a The Boxer, a Scarborough Fair, a Bridge Over Troubled Water, a Cecilia, az Obvious Child vagy a Mrs. Robinson.


Amikor Budapesten lépett föl, először észre sem lehetett venni, hogy kijött a színpadra. 

Igen, tényleg feltűnt a zenészek között egy alacsony, fekete hajú, köpcös kis alak, de messziről olyan jelentéktelennek tűnt, mintha csak tévedésből keveredett volna a koncertre. Úgy tűnt, mintha egy technikus ment volna vissza a színpadra viseltes, fekete pólóban, hogy még egyszer utoljára állítson valamit az egyik mikrofonállványon.  

Aztán ez a technikusnak tűnő emberke a nyakába akasztott egy akusztikus gitárt, beleénekelt a mikrofonba, és a jelentéktelen kis alak hirtelen óriásivá növekedett: ő volt Paul Simon. S attól kezdve, hogy először fölcsendült a hangja, nem is lehetetett másra figyelni a színpadon: olyan karizmatikus kisugárzása volt, hogy az a megfoghatatlan erő, ami belőle áradt, mindenki mást háttérbe szorított körülötte.

Pedig nem sok esélye volt rá, hogy valaha is frontember lesz belőle. Gyerekkori barátjával, Art Garfunkellel volt egy közös zenekaruk, amely a kevéssé szellemes Tom and Jerry nevet kapta – ki lehet találni, hogy ebben a duóban vajon ki alakította a kisegeret. 

A szürke kisegér azonban hamarosan dalok tucatjaival bizonyította, hogy a XX. század második felének egyik legeredetibb könnyűzenésze, dalszerzője és előadóművésze, aki mára azt is bebizonyította, hogy a nyugdíjkorhatárról hírből sem hallott. 

Hét évvel ezelőtt, vagyis túl a hetvenen még világ körüli turnára indult, öt éve, azaz hetvenöt évesen kiadott egy szólólemezt Stranger to Stranger címmel, amely Angliában az eladási listák csúcsára került, az eddig legutolsó lemeze pedig három éve jelent meg In the Blue Light címmel. A New York-i Central Parkban éppen három hete lépett föl hatalmas tömeg előtt, s nem úgy tűnt, mint aki nagyon elfáradt volna az elmúlt nyolcvan év alatt.

Ha ilyen ütemben folytatja, akkor húsz év múlva, a 100. születésnapján ismét kénytelenek leszünk felköszönteni őt, amit örömmel meg is fogunk tenni abban a reményben, hogy majd a 120-at is együtt ünnepelhetjük vele. 

Az Örökkévaló éltesse Paul Simont az emberi kor legvégső határáig! 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Magyar zsidó arcképcsarnok
Magyar zsidó arcképcsarnok: Petschauer Attila (1904-1943)