Ma 95 éves Kurtág György, a világhírű zeneszerző

2021. Február 19. / 11:57


Ma 95 éves Kurtág György, a világhírű zeneszerző

Ma töltötte be 95. életévét Kurtág György, a XX. századi modern komolyzene világhírű, már életében klasszikussá lett, meghatározó alakja. A kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző és zongoraművész dél-erdélyi zsidó családban született 1926-ban. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, a Louisville University Grawemeyer Díjjal tüntette ki, 2010-ben pedig ő nyerte el a Zürichi Fesztivál Díját.  


Már kamaszként elmélyült tanulmányokat folytat Dél-Erdélyben, Temesváron első mestere, Eisikovits Mihály kezei alatt, aki egyszerre volt Bartók és Kodály tanítványaként a magyar és a zsidó népzene legalaposabb ismerőinek egyike, aki éppen úgy rajongott a hászid folklórért, ahogy Adyért és a hászidizmustól szintén inspirált Kányádi Sándorért. A bécsi döntések értelmében Dél-Erdélyt nem kapta vissza Magyarország és a sors groteszk fintora, hogy éppen ez mentette meg a fiatal Kurtág Györgyöt a deportálástól, alighanem emiatt maradt életben. 

Mestere, Eisikovits hatása itt-ott közvetlenül is visszaköszön, a Kafka-töredékekben például, amelynek egyik darabja a Hászid tánc. Kafka elementáris hatást gyakorolt Kurtág képzeletére, ehhez társult még Samuel Beckett, a Kafkát a legvégső végletekig végiggondoló szerző, a Godot-ra várva és A játszma vége írója. Őt elsősorban az ’56-os forradalomnak köszönhette Kurtág: a forradalom leverése depresszióssá, munkaképtelenné tette, ebből az állapotból hozta vissza egy év párizsi tartózkodás, amely Beckettel és egy Marianne Stein nevű, magyar zsidó eredetű pszichoanalitikussal is megismertette: a nála kapott terápia segítette vissza az alkotáshoz, Kurtág maga is úgy gondolja, hogy életművét félig-meddig neki is köszönhetjük. 

És feleségének, a 2019-ben elhunyt Kurtág Mártának nem kevésbé: ő hallotta először a kompozíciókat és tökéletes zenei ízlése és képzettsége egyfajta gétként is működött Kurtág és a külvilág között: semmi, ami nem tökéletes, nem jutott át rajta. 

Éljen 120 évig, az emberi élet végső határáig erőben és egészségben!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek