Ma 75 éves Jeles András, boldog születésnapot!

2020. Március 27. / 12:50


Ma 75 éves Jeles András, boldog születésnapot!

A XX. század második felének kísérletező, hagyománymegújító, formabontó filmeseinek egyik legeredetibb művésze, Jeles András Kossuth- és Balázs Béla-díjas színház- és filmrendező, forgatókönyv- és drámaíró 1945. március 27-én született. Olyan remekművek kötődnek a nevéhez, mint az 1979-es A kis Valentino, vagy az 1993-ban rendezett holokausztfilm, a Senkiföldje.


Jeles András a magyar nagyjátékfilm olyan megújítóinak sorába tartozik, mint Bódy Gábor vagy Tarr Béla, hiszen műveinek egyik legsajátosabb jellegzetessége, hogy a magyar filmtörténet tradícióiból építkezik ugyan, ám a hagyományt provokatív módon kezeli. A tradícionális filmnyelvet kifordítja, újragondolja, a filmművészet eszközeivel kifejezhető világot így állítja a feje tetejéről a sarkára. 

Kísérletező kedvú örökifjú, csodálkozva nézzük hát a mai dátumot: ma lett 75 éves. Furcsa belegondolni, hogy él közöttünk egy művész, akire 75 évesen sem lehet ráfogni, hogy megöregedett, elvégre gondolkodásának, világfelfogásának, művészi nézőpontjának sarkalatos pontjai egy huszonéves, lázadó karaktert idéznek. 

Az első játékfilmjével, az 1979-ben forgatott A kis Valentinóval robbant be a köztudatba, olyannyira, hogy ez a műve máig kortárs klasszikus darab. Ezt követte az 1983-as Álombrigád, rá egy évre az Angyali üdvözlet, 1993-ban a Senkiföldje, végül 2004-ben a József és testvérei – jelenetek egy parasztbibliából című filmje.

Művészetének egyik alapjellegzetessége, hogy Jeles nem csak filmnyelven gondolkodik a filmről, hanem irodalmi, színházi, fotográfiai nézőpontból is, e társművészetek kevercse adja meg a sajátos, Jeles-féle stílust. Fontos művészi elem nála a dokumentumfilmes felvételek beemelése a játákfilmbe, ezáltal találkozik a művészet világa az úgynevezett valóság tényeivel. Ezt láthattuk mesterfokra fejlesztve a Senkiföldje című művében, amely egy zsidó kamaszlány és a Dickens által teremtett Copperfield Dávid figuráján keresztül szemléli a holokauszt szemlélhetetlen rettenetét az elhurcolás pillanatáig. 

Mint az közismert, Jeles András az édesapja Nemes Jeles Lászlónak, a Saul fia Oscar-díjas rendezőjének. Szeretettel köszöntjük a művészt és édesapát!

(Címlapkép: Fidelio.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek