Ma 100 éve született Charles Aznavour, aki Tel-Avivban akart énekelni

2024. Május 22. / 14:04


Ma 100 éve született Charles Aznavour, aki Tel-Avivban akart énekelni

Az örmény családból származó francia sanzonénekes, zeneszerző és filmszínész az embermentő tevékenységéért és második világháborús hősiességéért 93 évesen kapta meg Jeruzsálemben a Raoul Wallenberg-emlékérmet. A rangos kitüntetést többek közt azzal érdemelte ki, hogy szülei Franciaország náci megszállásának idején zsidókat bújtattak, sőt az akkor alig húsz éves Charles és testvére többször a saját ágyukat ajánlották föl az üldözötteknek.

Az örmény származású francia énekes, Charles Aznavour a francia sanzon királya 2018-ban 94 éves korában hunyt el a dél-franciaországi Mouries-ban lévő otthonában. A 100-ik születésnap alkalmából Franciaországban  nagyszabású koncertekkel és ünnepségekkel emlékeznek ma a nagyszerű előadóra. 

– Nagyon sok a közös bennünk, örményekben és zsidókban: a balsorsunk, az örömünk a munkánkban, a zenében, a művészetben. Olyan érzésem van, mintha a családomhoz jönnék, nagyon hasonlóan élünk, eszünk és iszunk – ezt Charles Aznavour mondta, amikor átvette az említett emlékérmet Reuven Rivlintől, Izrael állam tizedik elnökétől.

Charles Aznavour a hetvenéves pályafutása során mintegy 1300 dalt írt és több mint 300 lemezt adott ki világszerte összesen 180 millió példányban. Szinte utolsó percéig aktív volt, ezt bizonyítja, hogy a 95. születésnapja alkalmából koncertet kívánt adni Franciaországban, Japánban, Svájcban, Ukrajnában, sőt Izraelben is, ahol 2019. június 29-én lépett volna föl a tel-avivi Menorah Mivtachim arénában.

Az Aznavour család Örményországból költözött Franciaországba a huszadik század elején, és noha az énekes nem Örményországban született, tevékenyen segítette az örményeket.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Kiosztották az idei Ember Mária-díjakat
Zsidó világ
„Élj általuk..." (boldogan)
2024. Május 09. / 09:35

„Élj általuk..." (boldogan)