Kicsoda az ember? Meghalt Hankiss Ágnes

2021. Augusztus 18. / 12:37


Kicsoda az ember? Meghalt Hankiss Ágnes

Okos volt, elbűvölő, fontos könyveket írt, a legnagyobb magyar szellemek egyikének szerelme, felesége volt és haláláig megtartotta a nevét, a társaslélektan és a nemzeti történelem rejtélyes összefüggéseit kutatta és mi csak arról beszélünk megint, kihez volt lojális, kivel állt szemben élete utolsó évtizedeiben. Mintha a magyar pártpolitikán kívül semmi sem számítana senki életében.

Már mindenki elmesélte, a Wikipédia-oldalán részletes családfa mutatja, hogy Erdős Péter létező szocialista kultúrkomisszár (nyugodjon békében) gyermeke volt, hogy hogyan rokona Orbán Viktor miniszterelnöknek (röviden, sehogy, a férje másik felesége a rokona), mettől-meddig milyen párttisztségeket viselt, hová delegálta kicsoda stb. És ez fontos, Hankiss Ágnes maga választotta pártállását, ez is ő volt. De tényleg egy ember, szövetségesnek és ellenfélnek egyaránt semmi egyéb, mint a pártválasztása? Egy olyan kivételes történetű, nagyszabású ember is, mint amilyen a még igazán nem idősen, 71 éves korában meghalt Hankiss Ágnes is?

Snagovi gyerek volt, édesanyja ’56-os érintettsége miatt, így, ezzel a nyomasztó, bizonytalan száműzetéssel, akárhogy is nézzük, a megtorlás és a halál árnyékából indul az élettörténete anyja mellett, apja ekkor a megtorlás Magyarországának börtönében várja az ítéletét.

Korán kezd el fontos társadalomlélektani könyveket írni, amelyeket színesen, okosan, finoman, tájékozottan sző bele a rossz kényszerválasztások betegítő történetébe, a magyar történelembe, ez az érdeklődés, ha egyre irányzatosabban is, de tulajdonképpen mindvégig elkíséri. Azok a kortársai, akiknek vannak személyes emlékeik róla, nem tudják nem elmondani, ha érezhetően neheztel is rá némelyikük, hogy mennyire elragadó, kivételes jelenés volt, a fellépése, az intellektusa, a kisugárzása. A töredékes emlékezések a közösségi média felületein egy nagy történet impozáns kezdetét vetítik elénk, amelyről nagyon keveset tudunk, egy rendkívül problémás gyerekkorból, bonyolult zsidó családi környezetből érkező, káprázatosan tehetséges fiatal lány indulását, aki a korszak egyik legfontosabb elméje, a magyar strukturalizmus szinte megkésett polihisztor óriása, egy fékezhetetlen agyvelejű, zseniális kitalátor, Hankiss Elemér társa lett, így kezdett írni, ezen a néven ismerték, akik akkoriban figyeltek, mert érdemes volt figyelni rá. Elváltak régen, férjhez is ment újra, édesanya lett, de ezen a néven élt és halt meg, Hankiss Ágnes.

Regényt is írt, ugyancsak a magyar történelemben vergődő szereplőkről, kapcsolataikról, angol kiadásának előszavát a nagy magyar zsidó irodalomtörténész, író, Esterházy Péter bizalmas barátja, Marianna D. Birnbaum írta.

Aztán politikus lett, hol frontpolitikus, hol politikai-kultúrpolitikai háttérember. Erről már mindenki mindent elmondott és leírt jobbról és balról egyaránt, de az életet, a döntéseket, a választásokat, egy rendkívül eredeti és fontos magyar zsidó élettörténet tényleges kontúrjait nem tudjuk felrajzolni. Nem tudjuk elég pontosan, éppen róla, aki választásaink történelmi meghatározottságát kutatta figyelmesen, mit jelentett neki a gyerekkora, a szülei, az édesapja szerepe, ténykedése, mi vonzotta a magyar, illetve magyar zsidó történelem, a lélektan felé, a politikához, oda, ahová érkezett. Erről mind érdemes volna beszélni még hosszan.

Most mindenesetre csak annyit tudunk mondani, menj békével, áldott az Igaz Bíró. Egy kivételes, érdekes, fontos ember kerül Teremtője elé, ahol egyszer mind megállunk majd. Maradjon meg közöttünk és legyen áldássá emléke.

A 71. évében elhunyt Dr. Hankiss Ágnes végső búcsúztatására 2021. augusztus 23-án, hétfőn délelőtt 11 órakor kerül sor a Farkasréti izraelita temetőben. A gyászszertartáson dr. Verő Tamás főrabbi mondja a búcsúbeszédet, a kántori funkciót Nógrádi Gergely főkántor látja el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek