Holokauszt Emléknap: A lelkész, aki mindent feláldozott a lelkiismeretéért

2022. Január 26. / 12:49


Holokauszt Emléknap: A lelkész, aki mindent feláldozott a lelkiismeretéért

Sopronban született a zsidó származású Remete László, akit 1944 karácsonyán az adventi istentiszteletről hurcolt el a Gestapo. Bűne az  volt, hogy keresztény ember maradt a gyilkosok és megalkuvók között. A holokauszt emléknapja alkalmából a 35 évesen meggyilkolt, négy gyermekes mártír alakját idézi föl a soproni Cyberpress.hu portál.


Mindössze harmincöt éves volt Remete László, amikor 1945. január 9-én meggyilkolták. Négy apró gyermeke volt a soproni születésű lelkésznek, amikor a felvidéki  Jolsván az adventi istentisztelet után Luther-kabátjában elhurcolták a náci fogdmegek.  A rendőrségi fogdában kínozták, majd a  besztercebányai börtönbe került, ahonnan két hét múltán Nemeckába, Németlipcse község határába hajtották, majd sokadmagával őt is hátba lőtték és a mészégető kohójába taszították. A bűne származása volt, és az, hogy sosem mondott le lelkiismerete parancsáról – írja A lelkész, aki mindent feláldozott a lelkiismeretéért című cikkében a Cyberpress.hu.

Remete_.jpgRemete László 1936 körül (Fotó: Wikipédia)

– Túl keveset tudunk róla, pedig élete és mártíromsága példa a ma emberének is. Sopronban ugyan 1969 óta egy kis lővereki utca őrzi az emlékét, de a Remete László utca névadóját kevesen ismerik – mondta a lapnak Tölli Balázs, a soproni Berzsenyi gimnázium igazgatója, aki szeretné az elfeledett lelkész életútját másokkal is megismertetni.

– Szeretnénk feltárni, jobban megismerni és másoknak is megmutatni Remete László lelkész önfeláldozó életét – folytatta Tölli Balázs. –  Ezért arra kérünk mindenkit, akinek tudomása van bármilyen vele kapcsolatos és Sopronhoz kötődő dokumentumról, esetleg a birtokában van, őriz valamit családja emlékezete róla vagy hozzátartozóiról, az ossza meg velünk a   liceum@bdeg.hu email címen. 

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek