Gyász: Elhunyt Hernádi Miklós, a Szombat első főszerkesztője

2020. Szeptember 10. / 08:20


Gyász: Elhunyt Hernádi Miklós, a Szombat első főszerkesztője

Életének 76. évében súlyos betegségben elhunyt Hernádi Miklós író, szociológus, műfordító, publicista, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) alapító tagja, aki a Szombat című lap első főszerkesztője volt 1989-1992 között.


Hernádi Miklós dolgozott az Élet és Irodalom, a Valóság munkatársaként. 1980–1989 között a Gondolat Könyvkiadó társadalomtudományi szerkesztője, 1998–2001 között a Magyar Tudomány felelős szerkesztője volt.

9-Hernadi-Miklos-2-foto-Toth-Csilla-1024x745.jpgHernádi Miklós (Fotó: Tóth Csilla/Via Szombat)

Sokoldalú és nyugtalan alkotó egyéniség volt, újságcikk, esszé, regény, tanulmánykötet egyaránt kikerült keze alól. Egyesületeket, folyóiratokat alapított, konferenciákat szervezett, haláláig szenvedélyes érdeklődéssel kutatta az örök rejtélyt jelentő zsidóság történetét, szociológiáját.

Ő volt Randolph Braham: A magyar holokauszt című könyvének egyik fordítója, de foglalkoztatta az elvált férfiak helyzete, a zsidó vicc és a magyar-zsidó együttélés problémája is.

Legismertebb könyve talán az 1976-ban megjelent, és a maga korában nagy visszhangot kiváltott, rendkívül eredeti Közhelyszótár, amely későbbi korok történészei, társadalomtudósai számára is betekintést enged a kor nyelvi kultúrájába.

Emlékét megőrizzük.

FORRÁS: SZOMBAT

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek