Gyász: Búcsú Professzor Dr. Gergely Judithtól

2020. December 15. / 14:35


Gyász: Búcsú Professzor Dr. Gergely Judithtól

Professzor Dr. Gergely Judithtól Debrecenben, a Monostorpályi úti temetőben. orvostudományok doktora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár, professzor emerita Professzor Dr. Gergely Judith-Szara bat Mose – zsidó nevén – nincs már közöttünk.

Sára volt az első ősanyánk, akinek a sátra mindig nyitva állt, és ahonnan mindig fény, és szeretet áradt. Sára ősanyánk igazi „Jiddische mame” volt, aki gondoskodott férjéről, az egész családjáról, csakúgy, mint Judith néni.

A Debreceni Egyetemen kezdte szakmai, tudományos pályáját az akkori DOTE Gyógyszertani Intézetében. Nem sokan mondhatják el: hosszú pályafutása alatt egy munkahellyel büszkélkedhetett.

A mintaéletet élő házasságban András nemcsak férj volt, hanem kutatótárs is.  Debrecen városa Hatvani-díját kapta meg a hitközség ajánlására. 

Egész életében kötelességtudó, rendszerető volt. Nagyon sokoldalú, széleslátókörű tudósként ismerte, szerette és tisztelte mindenki. Erre nevelte gyermekeit is. A zsinagógában hosszú évtizedekig foglalhatta el állandó helyét. DAB Geriátriai Bizottságának aktív tagja volt. 

A holokauszt borzalmairól is szemléletesen tudott beszélni, pedig ez nem könnyű téma, főleg azoknak, akik átélték… A családjában sem sokat mesélt erről. Többször tartott angol nyelven előadást ebben a témában a külföldi, elsősorban az izraeli diákok számára. Itt is megnyilvánult kiváló előadói készsége.

Példakép az élete, a család, a diákok, az egyetemi oktatók, hittestvéreink, és mindannyiunk számára. Hiányozni fog…

Gyászolják gyermekei, Juli – férjével, Kálmánnal,  Lajos – feleségével Liával, és családjaik, négy unokája és hét dédunokája. Búcsúzik a Debreceni Zsidó Hitközség vezetősége, tagsága. 

Shmuel Faigen rabbi gyászimái, Kreisler Gábor méltató szavai mellett vettünk búcsút drága hallottunktól. Professzorasszony, drága Judith néni, – Szara  bat Mose Baruch Dajan HaEmet!

90. zsoltár szavaival: “Legyen velünk Örökkévaló Istenünk jóakarata!”  Nyugodjál békében!

Kreisler Gábor

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek