130 éve született Nóti Károly, a Hyppolit, a lakáj írója, Salamon Béla háziszerzője

2022. Február 01. / 12:40


130 éve született Nóti Károly, a Hyppolit, a lakáj írója, Salamon Béla háziszerzője

A magyar kabarétörténet egyik legnagyobb figurájából, Nagy Endre híres felfedezettjéből mára lányegében két szállóigévé vált bemondás maradt ugyanabból az egy jelenetből: hogy „Lepsénynél még megvolt” és hogy „én régi motoros vagyok”. Meg egy korai hangosfilm, amely mindent túl fog élni: a Hyppolit, a lakáj.

Erdélyből jött, mint nem kevesen mások is a modern nagyváros, Budapest hangjának megszólaltatói közül (elég, ha csak a két Endrére, a modern magyar költészet és a kabaré megteremtőire, Adyra és Nagy Endrére gondolunk). Tasnádon született, Zilahon érettségizett, Kolozsvárt járt jogi egyetemre, ahonnan aztán újságírónak ment, mint mindenki, aki akkoriban kicsit is számított. Aztán 1923-ban, Budapesten, beszállt a Mester, Nagy Endre bíztatására a kabaré nevű modern nagyvállalkozásba és pár éven belül ő lett a legjobb bohózat és kabarészerző Pesten. De ez nem elég neki: észreveszi az első másodpercben, hogy jelenetet nem csak színpadra lehet írni, hanem hangosfilmre is és kalapját levéve köszönti az új divatot, amely Berlinbe repíti. Iszonytató munkabírással dolgozik mindaddig a német filmiparban, amíg a jobbról érkező Adolf Hitler okafogyottá nem teszi további szolgálatait. Ezután visszatér Pestre, itt csinál tovább filmet és kabarét még egy darabig – amíg hagyják neki.

Ebből a korszakból, a ’30-as évek legelejéről való a Hyppolit, a lakáj, a magyar filmtörténet egyik csúcsa, amelyben a merev és sznob Csortos Gyula és felkapaszkodni vágyó felesége együtt teszik tönkre szegény Kabos idegeit, miközben Makács úr – Gózon Gyula, akiről mondani sem kell, hogy tegnap minden körülmények között ott volt az Operában – borzalmas társasági favicceket mesél. Neki, Gózonnak éneklik az emlékezetes dalt: Köszönöm, hogy imádott, hogy aztán a tegnapi születésnapost válassza Terka, Fenyvessy Éva. Értik ezt? Jávor Pált Gózon Gyula helyett? De hát a nő szívét ki ismeri? Akárhogy is, Nótival, Gózonnal, Kabossal mi, magyar zsidók igazán kivettük a részünket a halhatatlan Hyppolit megszületéséből. A munka humora szempontjából kulcsfontosságú két bájosan esetlen kispolgárt, Schneider urat és Makács urat pedig épp Gózon és Kabos játssza.

Nótit, aki nem szégyellte zsidóként nevettetni és boldoggá tenni a magyar fajt, már meglehetősen korán internálják példastatuálási szándékkal és mindent összevéve kissé megviseli a második világháború. A jókedvét nem veszíti ugyan el, de jobbára már nem kérnek belőle, gyanús, polgári elem a „könnyű műfajban”.

Persze, azért vannak nagy kivételek, az ’50-es évek nagy sikerei, a Civil a pályán és a zseniális, Latabár-féle propaganda-filmek: a Péntek 13 és A képzett beteg. A végére pedig a legszebb háborús filmek egyike, a Roberto Benigni-féle Az élet szép elődfilmje, amely megérdemelné a Benigni-film világhírét: a Fel a fejjel.

És aztán vége. A 64 éves szerző az ’50-es évek közepén befejezi földi pályáját azon a Budapesten, amelynek egyik legnagyobb költője volt. Őt magát gyorsan elfelejtették, de felújított bohózata, amelyben Salamon Béla valahol Székesfehérvár után elhagyja a motorjáról lepottyanó nagyságos asszonyt, kolosszális sikert arat. Ez az a jelenet, amelyben Salamon Béla kétségbeesetten tárva szét kezét, azt kántálja, hogy „Lepsénynél még megvolt”. Mármint a nagyságos asszony, a főnök úr felesége. És azóta már minden másra is, ami érthetetlenül eltűnt, igaz lett, hogy pedig Lepsénynél még megvolt. A lepsényiek alighanem megőrülhetnek tőle, hogy rajtuk kívül mindenkinek ez és egyes-egyedül ez jut eszükbe a településükről. Meg a számonkérő dohogás, hogy „én, kérem, régi motoros vagyok, de ilyet még nem láttam”.

Ha legközelebb a Balaton környékén járnak, Lepsénynél a szállóige és Salamon Béla mellett jusson eszükbe Nóti Károly neve is. Ma lenne 130 éves!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek