110 éve született „Budapest angyala” – Ángel Sanz Briz spanyol embermentő

2020. Szeptember 28. / 20:20


110 éve született „Budapest angyala” – Ángel Sanz Briz spanyol embermentő

Ángel Sanz Briz a második világháború alatt – amikor Spanyolország hivatalosan semleges volt – ügyvivőként szolgált Budapesten. Amikor 1944-ben elkezdődtek a magyarországi deportálások, sok üldözött zsidó embernek spanyol útlevelet biztosított: kezdetben azoknak, akik azt állították, hogy szefárd származásúak, hamarosan viszont mindenkinek.  

Több mint 5000 embert mentett meg, amiért megkapta a a Jad Vasem Intézet  Világ Igaza elismerést.

Sanz-Briz 1942-ben kapott ügyvivői beosztást a budapesti spanyol nagykövetségen. Magyarország ugyan a tengelyhatalmak közé tartozott, de – a nácik által megszállt Európa államaitól eltérően – ekkor még nem tett intézkedéseket a zsidók kiirtására. Diplomáciai munkája mindaddig nyugodtan zajlott, amíg 1944 tavaszán, Magyarország német megszállása után, meg nem kezdték a zsidók gettókba zárását, és Adolf Eichmann Budapestre nem érkezett, hogy a helyszínen felügyelje a mintegy 750 000 magyar zsidó deportálását. 

A spanyol diplomata eleinte a Magyarországon élő spanyol származású szefárd zsidókat igyekezett megmenteni, de ahogy a borzalmak fokozódtak, a kör egyre bővült, végül több mint 5500 ember köszönhette neki az életét.

A nagykövetség pénzén épületeket bérelt részükre, melyek a spanyol külképviselet csatolt részeiként diplomáciai védettséget élveztek. A befogadott embereknek menlevelet, útlevelet és élelmiszert is szerzett, ami akkor rendkívüli feladat volt. A védett épületeket még a nyilasok is tiszteletben tartották. 

A mentéshez saját vagyonát is felhasználta, amivel a náci helytartót vesztegette meg. Befolyását és kapcsolatait kihasználva sikerült több ezer zsidót biztonságba helyeznie.

Embermentő tevékenységéről 2011-ben játékfilm készült magyar résztvevőkkel Budapesti angyal címmel (El ángel de Budapest), 2015-ben pedig Ángel Sanz Briz keresztútja címmel (La encrucijada de Ángel Sanz Briz) José Alejandro González Baztán dokumentumfilmet rendezett róla.

1994-ben a magyar kormány posztumusz a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével tüntette ki. 2015-ben, a fővárosi közgyűlés határozata értelmében a Budapest III. ker. Jégtörő utat Ángel Sanz Briz útra nevezték át, a Záhony utcai kereszteződésében emlékkövet állítottak neki. Emlékét egy Dob utcai ház tűzfalán óriásgraffiti is őrzi. 1994-ben pedig a magyar kormány posztumusz a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével tüntette ki.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek