Szijjártó Péter dr. Grósz Andornak: A kormány elkötelezett a magyar zsidóság ügye iránt

2023. Szeptember 08. / 08:23


Szijjártó Péter dr. Grósz Andornak: A kormány elkötelezett a magyar zsidóság ügye iránt

A Mazsihisz elnökének kezdeményezésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap a hivatalában fogadta dr. Grósz Andort. A négyszemközti találkozón – a Mazsihisz-elnök felvetése nyomán – szóba kerültek az elmúlt napok nagy vihart kavart történései, mire a miniszter azt válaszolta: a magyar kormány politikája változatlan, a kabinet továbbra is elkötelezett a magyar zsidóság ügye iránt, és kiáll a magyar zsidóság mellett.

A magyar zsidósággal kapcsolatos, legaktuálisabb történések kerültek napirendre azon a négyszemközti találkozón, amelyet tegnap folytatott dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a tárcavezető hivatalában. 

A négyszemközti tárgyaláson dr. Grósz Andor felvetette azokat a közéleti történéseket, amelyek az elmúlt napokban keltettek megütközést a magyar zsidóság köreiben. Ennek kapcsán Szijjártó Péter megerősítette: a magyar kormány politikája változatlan, a kabinet továbbra is elkötelezett a magyar zsidóság ügye iránt, és kiáll a magyar zsidóság mellett. 

A miniszter közölte, hogy támogatja a Mazsihisz fejlesztési törekvéseit, s habár nem az ő tárcájához tartoznak az oktatással kapcsolatos beruházások, a Mazsihisz fenntartásában működő Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) fejlesztését ő maga is indokoltnak tartja. A megbeszélésen szóba került a Győri Zsidó Hitközség által tervezett zsidó múzeum létrehozásának kérdése, amelyet Szijjártó Péter ugyancsak a támogatásáról biztosított. 

Dr. Grósz Andor fölajánlotta a külgazdasági és külügyminiszternek, hogy a Mazsihisz Magyarország legnagyobb lélekszámú és legjelentősebb zsidó felekezeteként támogatni kívánja a magyar kormány vallásdiplomáciai tevékenységét. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a tárca igényt tart rá,  a Mazsihisz közvetítői szerepet vállal a magyar külügy és a nagy nemzetközi zsidó szervezetek között, amit Szijjártó Péter a jövőbeni együttműködés reményében pozitívan fogadott. 

(Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Ros Hásánához közeledve Izrael lakossága 9,795 millió fő
Élet + forma
Sóletfesztivál lesz Miskolcon
2023. Augusztus 30. / 13:28

Sóletfesztivál lesz Miskolcon