Ortodox zsidó zarándokház épül Nagykállóban

2019. Szeptember 20. / 15:32


Ortodox zsidó zarándokház épül Nagykállóban

Szerző: Kácsor Zsolt

A nyíregyházi székhelyű Nyírségi Magasépítő Kft. végezheti el az ortodox zsidó zarándokház felépítését nettó 113,3 millió forintból a a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban – írja a szeptember 20-i Közbeszerzési Értesítő.


Az ajánlatkérő Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz)  volt, amelynek felhívására két cég jelentkezett a munkálatokra: a nyíregyházi  Ke-Víz 20 Zrt. és a szintén nyíregyházi székhelyű Nyírségi Magasépítő Kft. pályázott. A nagykállói Nagybalkányi út 13. szám alatti beruházást az utóbbi cég nyerte meg.  

Közbeszerzési Értesítő szerint a Nyírségi Magasépítő Kft. feladata lesz a helyszíni beton és vasbeton munka, a falazás, az ácsmunka, a szárazépítés, a bádogozás, a szigetelés és a felületképzés. Ezek után elvégzik a burkolást, a nyílászárók beépítését, valamint az épületgépészeti- és villamossági munkálatokat. A társaság – amelyet 2012-ben alapították belföldi magánszemélyek – az építőipari kivitelezés magasépítési területén generálkivitelezőként, esetenként alvállalkozóként van jelen. Az egyszerűbb feladattól a bonyolultabb, összetettebb munka elvégzésére képes. Honlapja ide kattintva elérhető.

A nagykállói projekt a „Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon” című, 1,4 milliárd forintos program részeként valósul meg, amelynek keretében Miskolcon, Makón, Nagykállón, Nyírtasson és Sátoraljaújhelyen mutatják be a  magyar zsidó kulturális és történelmi örökséget. 

Nagykállóban 1781-ben Taub Izsákot, héber nevén Eizik Taubot választották a vármegye főrabbijává. A magyarországi haszid közösség alapítója már életében legenda volt, az egyik leghíresebb cadik – igaz ember. Tanácsért, útmutatásért és áldásért messziről érkeztek hozzá.

A nyugodt községben a munka mellett nem volt más szórakozása, mint a Biblia és a természet, gyakran találták meg a hívek a mezőn, a juhászok és a pásztorok társaságában. A világhírű zsidó népdal, a Szól a kakas is itt született, a rabbi ezt egy pásztortól tanulta, majd saját szövegével egészítette ki. Nemsokára az egész haszid közösség ezt énekelte, és elterjedt nemcsak az országban, hanem mindenhol, ahol a haszid közösség tagjai megfordultak.

1821-ben, 70 éves korában hunyt el Nagykállóban. (Címlapképünkön a sírja látható.) A csodarabbi halálának évfordulója, ádár hó hetedike a világ haszidjai számára jelentős nap, ilyenkor tömegesen keresik fel a sírhelyet. (Forrás: dzsh.hu)


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek