Mazsihisz: zsinagógáinkat elődeink nem a politikai szélsőségeknek építették

2022. Február 18. / 10:11


Mazsihisz: zsinagógáinkat elődeink nem a politikai szélsőségeknek építették

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetősége mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy 2022. február 19-én, a szélsőséges nézeteiről ismert Mi Hazánk Mozgalom választási rendezvényt fog tartani a zalaegerszegi zsinagógában.

A zsinagóga épülete a zsidó közösség és a város számára is kiemelt jelentőségű hely. Emléket állít Zalaegerszeg egykor virágzó zsidó közösségének, amelynek tagjait 1944-ben haláltáborokba hurcolták.

Tiltakozunk az ellen, hogy egy, a magyar zsidóság számára fontos helyen egy olyan mozgalom tartson rendezvényt, amelynek tagjai nyilvános beszédeikben, internetes posztjaikban nyíltan uszítanak a kisebbségek ellen. Egy ilyen esemény méltatlan a hely történetéhez, és meggyalázza mártírjaink emlékét.

A Mazsihisz számára kiemelt fontosságú a zsidó vallás, kultúra és közösség védelme, így kötelességünk felszólalni minden olyan próbálkozással szemben, amely értékeinket súlyosan sérti. Pártpolitikai ügyekben továbbra sem kívánunk megnyilvánulni, de a Mi Hazánk tervezett zsinagógai rendezvénye olyan provokáció, ami ellen fel kell lépnünk!

Felszólítjuk az épület fenntartóját, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatát, hogy a helyszín bérbeadására vonatkozó korábbi döntését vonja vissza és ne járuljon hozzá, hogy az egykor zsinagógaként működő épületben a Mi Hazánk Mozgalom választási rendezvényt tarthasson.

A Mazsihisz vezetősége  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek