Mazsihisz: Ózd jobbikos alpolgármestere adjon egyértelmű nyilatkozatot

2021. Szeptember 23. / 11:07


Mazsihisz: Ózd jobbikos alpolgármestere adjon egyértelmű nyilatkozatot

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) következetesen elítél minden szélsőséges, antiszemita és kisebbségellenes uszítást – olvasható közleményünkben, amelyben arra kérjük  Farkas Péter Barnabás ózdi alpolgármestert, hogy látogasson el a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központba, majd adjon egyértelmű magyarázatot. 


Ózd jobbikos alpolgármesterét, Farkas Péter Barnabást egy katowicei múzeumban, vészkorszakbeli zsidóellenes felirat előtt, félreérthető mozdulattal fotózták le. A náci karlendítésnek tűnő póz rossz emlékeket ébreszt a zsidó közösségben és minden jóérzésű nem zsidó emberben. Az alpolgármester nyilatkozatában ártatlan integetésként magyarázza a mozdulatot. Nincs módunk a valóságot feltárni, így kénytelenek vagyunk egyszerre értelmezni a fotó által sugallt helyzetet és a politikus nyilatkozatát. 

Farkas Péter Barnabásnak ezért javasoljuk, a jövő héten látogasson el a budapesti Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központba, tekintse meg a kiállítás anyagát, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek. Ebben az alpolgármesternek minden kétséget kizáróan deklarálnia kell, nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira. Amennyiben nem hajlandó erre, az számunkra azt jelenti, szüksége van a rasszista, antiszemita szavazóbázisra, ami a Mazsihisz számára elfogadhatatlan. 

A Mazsihisz következetesen elítél minden szélsőséges, antiszemita és  kisebbségellenes uszítást. Hiszünk benne, hogy olyan közéleti szereplőnek, aki verbálisan vagy tevőlegesen így tesz, nincs helye a magyar politikai életben, közhivatalban és médiában. Felszólítjuk a politikai pártok képviselőit, tartsák magukat távol azon politikusoktól, akik szélsőséges, uszító kijelentésekkel vagy cselekedetekkel szennyezik a magyar közéletet.

Budapest, 2021. szeptember 23. / 17. Tisri 5782. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek