Mai születésnapos: Ingrid Bergman, a legenda-zsidó színésznő

2016. Augusztus 29. / 21:56


Mai születésnapos: Ingrid Bergman, a legenda-zsidó színésznő

Huszonévesen még Adolf Hitler Németországában forgatott filmet, de két legemlékezetesebb karaktere antifasiszta hősnő volt: Ilse a Casablancában és Alicia Huberman Hitchcock Forgószél című filmjében. Utolsó szerepében Golda Meirt játszotta halálos betegen. Árva lány volt, egy nagynéni szerint „zsidó vér” is csörgedezett az ereiben.


Stockholmban született 1915-ben, édesanyját két évesen, édesapját kiskamaszként vesztette el. Számos nagynéninél és nagybácsinál fordult meg, egyikük arról tájékoztatta, hogy szegény édesanyja valamilyen részben zsidó származású lehetett, de azt tanácsolta, hogy ezt ne nagyon hangoztassa, mert alighanem „nehéz idők jönnek”. A nehéz időket illetően prófétának bizonyult a nagynéni, de ami a zsidó rokonságot illeti, már amennyire az ilyesmi egyáltalán kinyomozható, az nagy valószínűséggel nem igaz, bár ettől még egész életén át foglalkoztatni fogja a meglepett kislányt.

Épp úgy, ahogyan egy ifjúkori tévedése is. Már bőven Hitler kancellársága alatt(édesanyja német volt) szerződött a nagy német filmgyártó vállalathoz, az UFÁ-hoz és szerepelt is egy a náci Németországban forgatott filmben még jóval a háború kitörése előtt, de már a nürnbergi törvények elfogadása után. A Kristályéjszaka előtti hónapokban hagyta ott a Reich-et, hogy Amerikában világsztárrá legyen, elsősorban két a háború alatt forgatott antifasiszta filmmel.

Az egyikük természetesen a Casablanca, középpontjában Bergman és Humphrey Bogart melankolikus, de örök szerelmével és a körülöttük elterülő történelemmel egy szakajtónyi magyar zsidóval körítve a rendező Kertész Mihálytól Szőke Szakállon át Peter Lorre-ig. (Az ő születésnapját szintén megünnepeltük).

Hitchcock, akinek kedves színésznője volt, a Forgószélben léptette fel Ingrid Bergman-t nácik közé beépülő kémnőként, de hiába, őt azért továbbra is bántotta ifjúkori naivitásának emléke.

Három Oscar-díj után, túl utolsó filmszerepén honfitársa és névrokona, Ingmar Bergman csodálatos Őszi Szonátájában, amelyben egy lányát, Liv Ullmannt érzelmileg teljesen elhanyagoló, sztárzongorista édesanyát játszott megrázó erővel, belefogott halálos betegen, hogy Izrael első női miniszterelnökét, az egyszerre kérlelhetetlenül kemény és nagymamásan gyengéd Golda Meirt is megformálja egy TV-sorozatban és egyre előrehaladó rákbetegségével küzdő színészi önfegyelme őt is egyszerre tette erőssé és esendővé a szerepben. Az alakításért megítélt Emmy-díjat már csak a lánya vehette át. Ingrid Bergman pedig végleg és ezerszeresen ledolgozta mindazt, amit vétett, ha vétett pályája elején a náci Németországban és végül édesanyja zsidó felmenői előtt is meghajolt, akik ha máshol nem, akkor az ő képzeletében bizonyosan léteztek. Azzal búcsúzott az élettől, hogy eljátszotta a világtörténelem egyik legfontosabb zsidóasszonyát.

Legyen áldás mindkettejük emléke.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek