Hol imádkozhatnak a nők? – Netanjahu visszavonta a történelmi megállapodást a Siratófalról

2016. Március 29. / 12:10


Hol imádkozhatnak a nők? – Netanjahu visszavonta a történelmi megállapodást a Siratófalról

Úgy tűnik, mégsem lesz egalitárius imarész a Nyugati Falnál. Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap közleményben tudatta, hogy bizonyos „nehézségek” léptek fel az egyezménnyel kapcsolatosan, ezért újra kell tárgyalni a kérdést, amelyről két hónapja úgy tűnt, hogy már lezárult és 60 napon belül ki kellene dolgoznia a tárgyalófeleknek egy új javaslatot.


A helyzet elmérgesedését megfigyelők szerint az ultraortodox közösségen belüli viták okozták, ugyanis a Nyugati Fal feletti felügyeletet gyakorló ultraortodox rabbi, bár maga is részese volt a megállapodásnak, később kihátrált belőle és felszólította a kormánykoalíció ultraortodox pártjait, akadályozzák meg, hogy életbe léphessen. A SÁSZ és az Egyesült Tóra Judaizmus reprezentánsainak, párttestületeinek köréből valóban elhangoztak olyan fenyegetések, hogy ha az alku életbe lép, akkor elhagyják a mindössze egyetlen fős parlamenti többséggel rendelkező koalíciót.

Netanjahura súlyos nyomás nehezedett. Egyfelől az ultraortodox pártok és a főrabbik részéről, akik szintén ellenezték, hogy nők is viselhessenek kipát és talitot a Falnál imádkozva - egyes képviselők és kormánytagok a nem-ortodox zsidó irányzatok tagjairól alkotott lesújtó véleményüknek is hangot adtak (mentális sérülteknek és bohócoknak is nevezték őket). Másfelől pedig az angolszász világban összességében több millió hívet maguk mögött tudó reform és konzervatív zsidóság vezetői követelték, hogy tartsa be, amiben megállapodott többek között az ő képviselőikkel is.

Utóbbiak most kivételesen dühösnek és elkeseredettnek tűnnek


„Az, ami most megvalósulni látszik, egy rémálom-forgatókönyv cionista és zsidó szempontból egyaránt. Példátlan, fatális csapást jelentene arra a meggyőződésre, hogy Izrael kivétel nélkül minden zsidó ember hazája” – mondta az Yizhar Hess, az izraeli konzervatív mozgalom vezetője.

A reform irányzat feje, Gideon Kariv rabbi is úgy látja, hogy a megállapodás visszavonása roppantul felbőszítené a diaszpóra zsidóságának nem elhanyagolható részét.

„Felkérjük a miniszterelnököt, tegye világossá ultraortodox partnerei számára, hogy a zsidó nép egységét nem rendelhetik alá saját belharcaiknak és lépjen fel az ultraortodox politikusoknak a reformmozgalom több millió tagjával szembeni uszítása ellen”-nyílatkozta a rabbi a Háárecnek.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek