„Fontos, hogy egy kisvárosban ilyen sokan összegyűlhettünk"

2024. Február 05. / 15:32


„Fontos, hogy egy kisvárosban ilyen sokan összegyűlhettünk"

Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a vészkorszak idejéből származó, tragikus családi történeteket osztott meg a jelenlévőkkel múlt szombaton a Mosoni Zsidó Hitközségen, ahol abból az alkalomból járt, hogy új díszeket kapott a hitközség XIX. századi Tórája. A tekercshez – mint Radnóti Zoltán főrabbi elmondta – a Mazsihisz biztosítja a koronákat, akárcsak a tóraolvasó jádot.

Mint beszámoltunk róla: szombaton különleges alkalomra gyűltek össze dunántúli és budapesti hittestvéreink a Mosoni Zsidó Hitközség épületében. Az ünneplésre az adott okot, hogy Ligeti László mosoni hitközségi elnök erőfeszítéseinek köszönhetően, továbbá a Mazsihisz támogatásával és Nagy István agrárminiszter, térségi parlamenti képviselő közbenjárására új díszeket kapott a mosoni hitközség XIX. századi Tórája.

Az eseményen beszédet mondott dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, aki – maga is dunántúli, közelebbről győri származású lévén – olyan személyes, családi történeteket osztott meg a jelenlévőkkel, amelyekben a többi hitközségi vezető is érintett valamelyest. Dr. Grósz Andor felidézte, hogy a vészkorszakban ugyanabban a munkaszolgálatos században volt az ő győri édesapja a jelenlegi győri hitközség vezetőjének, Villányi Tibornak az édesapjával, valamint Ligeti László mosoni hitközségi elnök édesapjával. 

A rendezvény kapcsán Radnóti Zoltán főrabbi, a Budapesti Rabbiság igazgatója azt mondta: fontos, hogy a kisvárosban ilyen sok hittestvérünk összegyűlt, hiszen Mosonmagyaróvár zsinagógáját az 1970-es évek elején elbontották, így a holokauszt után megmaradt helyi zsidóságnak sokáig nem volt alkalmas helye az imádkozásra. A mostani Kossuth Lajos utcai épületet mintegy harminc éve használják. A mosoniakhoz eljött a soproni és a győri hitközségi elnök, s ott volt a pápai zsidó hagyományőrző egyesület vezetője is.

A főrabbi hozzátette: a mosoni Tórához a Mazsihisz biztosítja az új koronákat és az új tóraolvasó jádot (kezet), míg a pajzs a hitközséghez egy becsületes helyi lakos felajánlása nyomán került vissza, aki azt a saját padlásán találta

A péntek esti szombatfogadást és a szombati istentiszteletet szokás szerint kiddus követte, ez alkalommal az ünnepi ételeket az újbudai Bét Sálom zsinagóga szállította.

Fotó: a már lebontott mosoni zsinagóga. Forrás: Mosoni zsinagóga/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek