Budapesten tájékozódott a Zsidó Világkongresszus elnöke

2019. Január 20. / 19:36


Budapesten tájékozódott a Zsidó Világkongresszus elnöke

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke a héten villámlátogatást tett Budapesten. Ez alkalomból munkavacsorán látta vendégül Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) Szövetsége elnökét, akivel áttekintették a szövetségnél jelenleg zajló fejlesztéseket, illetve a közösség jövőbeni terveit.


A Mazsihisz elnöke – aki egyben a WJC alelnöke is – részletesen ismertette a szervezet fejlesztési stratégiáját, amelynek fontos eleme a 2019-re meghirdetett „Közösség Éve”. A tavaly létrehozott Közösségi Szolgálatán keresztül a Mazsihisz idén különös hangsúlyt helyez a karitatív és a szociális tevékenységek fejlesztésére, a zsidó civil szervezetekkel történő kapcsolattartásra. Mindezt úgy, hogy Magyarország legnagyobb zsidó szervezete tovább erősítse zsinagógai közösségein keresztül a neológ mozgalmat.

Heisler András felvázolta a Rumbach utcai zsinagógába tervezett komplex közösségi ház terveit, kitért arra, hogy a magyar kormány jelentős anyagi támogatást nyújt a projekt megvalósításához. Bemutatta a szegedi és a miskolci zsinagóga fejlesztési eredményeit, vázolta a további feladatokat, illetve felhívta a WJC elnökének figyelmét a szabadkai zsinagóga csodás megújulására – amelyek szintén a magyar kormány támogatásával valósultak meg. A megbeszélés fontos része volt a régió egyetlen zsidó kórházának, az Amerikai úti Szeretetkórháznak a fejlesztése.

Ronald S. Lauder tájékozódott arról, hogy a Mazsihisz közreműködésével Budapesten hamarosan Jeruzsálemről közterületet neveznek el. „Ez komoly siker”, mondta erről Ronald S. Lauder. A WJC magyar származású elnöke különösen szívén viseli a magyar zsidóság sorsát. A nevét viselő Szarvasi Nyári Tábor és a Lauder iskola országhatárokon túl jó hírét viszik Magyarországnak. 

A New Yorkban élő Ronald S. Laudert személyes barátság fűzi az Egyesült Államok elnökéhez. Donald Trumpot a zsidó nép nagy barátjának tartja, aki nyitott a tanácsaira. A Zsidó Világkongresszus elnöke szükség esetén kész a magyar zsidóság és Magyarország érdekében szót emelni Washingtonban is. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Egy zsinagóga fizikai kapcsolódása a szellemi régiókhoz
Megemlékezések
Emlékmenet Győrtől Abdáig Radnóti Miklós tiszteletére

Kommentek