Az adónk 1 %-a fontos a vidéki zsidó hitélet fenntartásához

2022. Május 18. / 11:43


Az adónk 1 %-a fontos a vidéki zsidó hitélet fenntartásához

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) számos vidéki taghitközséggel együtt fáradozik azon, hogy biztosítsa a hagyományainkhoz hű, de korszerű magyar neológ zsidó közösségi élet és vallásgyakorlás fenntartását. Kérjük önöket, hogy május 20-ig rendelkezzenek adójuk egyházaknak adható 1 %-ról a Mazsihisz javára, hiszen a hitéletünk szempontjából ez a közösségi forrás elengedhetetlen.

A teljesség igénye nélkül összeállítottunk egy összefoglalót arról, hogy a Mazsihisz vidéki hitközségeiben milyen munka folyt az elmúlt időszakban, kiemelve azt, hogy a helyiek mire voltak a legbüszkébbek a rendezvényeik, eseményeik közül.

vidék-hitkozségek-cimlap.png

A Szegedi Zsidó Hitközség részéről Buk István elnök azt a tájékoztatást adta, hogy Szegeden a második világháború óta most először történt Tóra-avatás: tavaly szeptemberben a javított és rendbehozott tekercseket ünnepélyes keretek között helyezték el a zsinagógában, utána kántorkoncertet adtak. A hitközség évente megemlékezik a holokauszt áldozatairól, a volt téglagyár helyén emelt emlékoszlopnál majd a zsinagógában, az eseményen jelen vannak a város, a megye, a pártok és társegyházak képviselői. Nagyon népszerűek a Szegedi Zsidó Hitközség által szervezett kulturális programok, koncertek, zsinagógalátogatások, könyvbemutatók. Tavaly föllépett náluk Malek Andrea, volt orgonahangverseny, sőt a nyári idegenforgalmi szezonban vasárnap délelőttönként a turistáknak is szól az orgona. Sikeres volt a tavalyi éjszakai zsinagógalátogatás, a „levendula napnak" elnevezett kertbemutató, sok látogatót vonzott az Áhítatos Építészeti formák – Baumhorn Lipót tervei a Szegedi Zsinagógáról című kiállítás, Az eltűnt zsidó családok nyomában című tárlat, a Szeged-Strasshof-Szeged című könyv bemutatója hitközség székházában, a Löw Lipót és Löw Immanuel életét és munkásságát taglaló konferencia. A Szegedi Zsidó Hitközség számára nagy jelentőséggel bír, hogy megkezdték a hitközség székházában lévő díszterem ólomkeretes üvegablakainak felújítását, a munkálatok ebben az évben folytatódnak a lépcsőházi ablakok felújításával.

A Székesfehérvári Zsidó Hitközségtől Barna Ágnes elnök elmondta: a közösséget a kétéves járványhelyzetben az általános nehézségeken túl két alelnökségi tag, Róth Péter és Fürst József váratlan halála is sújtotta. A közösség belső összetartását mutatja, hogy nem kis erőfeszítéssel új vezetőséget választott, amelyet Neubart István korábbi elnök továbbra is aktívan támogat a folyamatosan működő Ellenőrző Bizottság részéről. Darvas István főrabbi rendszeres részvétele tavaly ősz óta még tartalmasabbá tette a hitéletet. Az udvarban megtartott Szukkot és Hanuka is fokozatosan visszahozta a bezártságból a tagokat, sőt, új pártolók is bekapcsolódtak az istentiszteletekbe és a tanulásba. Az új vezetőség kezdeményezései közül kiemelkedik a szombatfogadó kiddusok kóser megtartása, a purim, a pészach sikeres megünneplése, kirándulások szervezése, a hitközségi konyha felszerelésének átalakítása, számos műszaki korszerűsítés. Erősödött az együttműködés a város vezetésével is.

A Zalaegerszegi Zsidó Hitközségtől Virágh Judit azt hangsúlyozta: a 2021-ben megválasztott új vezetése fontosnak tartja, hogy minden olyan alkalmat megragadjon, amivel a tagság érdeklődését fenntartja. Részt vettek az Élet Menete Alapítvány virtuális sétáin, minden ünnepet megtartottak, ezek közül különleges élmény volt a szukkot, hiszen a hitközség fennállása óta most első alkalommal vehettek kezükbe eredeti szukkoti csokrot a hitközség tagjai. A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség számára nagyon fontos a temető rendbetétele, a sok éve elhanyagolt állapotú ravatalozót kívülről felújították, a beázásokat megszüntették. A temetőben a fák közül az életveszélyeseket kivágták, a holokauszt-megemlékezést már a rendezett temetőben tarthatták meg.

A Salgótarjáni Zsidó Hitközségtől Tóth Andrea – aki egy éve vezeti a hitközséget – elmondta: az eltelt egy év alatt a kormány Bethlen Gábor Alapítványa  segítségével  33 millió forintból a hitközségük Füleki úti temetőjének a területe, a rajta lévő épületekkel együtt megújult. Soltész Miklós államtitkár közbenjárásával újjáépülhetett az áldott emlékű Deutsch Mózes rabbi sírja fölé emelt épület is 2 millió forintos támogatásból.    Egy állandó kiállítást is sikerült létrehozni ,amely a Nógrád megyei és a salgótarjáni zsidóság életét mutatja be „Életképek a salgótarjáni zsidóság életéről" címmel. Tanulóhelyiséget is kialakítottak, amelyet – Teddy Poplinger izraeli konzultól kapott – Izraelt bemutató tablók díszítenek. A hitközség a Bethlen Gábor Alapítvány pályázatán 400 ezer forintos támogatást kapott, amelynek a segítségével a nyár folyamán 35 órás alapismereteket adó judaisztika tanulást biztosítanak, a  MAZSÖK 500 ezer forintos támogatásával és helyi segítséggel pedig Salgótarján várossá nyilvánításának 100. centenáriumán kántorkoncertet adnak. 

A Békéscsabai Zsidó Hitközségtől Lukácsné Moskovitz Tamara azt mondta: hitközségük büszke arra, hogy a Mazsihisz, továbbá a helyben és külföldön élő hittestvérek, és számos segítő szándékú pártolóik összefogásának köszönhetően a békéscsabai közösség méltóképpen tudja fenntartani a gyönyörű, modern zsinagógát, a műemléknek számító temetőt, az ortodox sírkertet és az országosan egyedülálló Emlékparkot, ahová rendszeresen ellátogatnak a város polgára. Mint fogalmazott: hitéletünk gyakorlása mellett céljuk, hogy a város felé is nyissanak rendezvények szervezésével, amelyek révén hitelesen képviselhetik és mutathatják be közösségüket.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek