A rabbik nem háborúzni, hanem dolgozni akarnak

2021. Január 29. / 12:56


A rabbik nem háborúzni, hanem dolgozni akarnak

Ma újabb rabbik jelentették be, hogy nem kívánnak együttműködni a Rabbitestülettel. Tegnap Deutsch Péter, Fináli Gábor és Markovics Zsolt jelezte távozási szándékát, ma pedig Radnóti Zoltán és Radvánszki Péter mondta ki, hogy elég volt a testületet megosztó csatározásokból. A távozó rabbik a Mazsihiszen belül, a magyar neológiáért dolgoznak tovább, de a Róna Tamás által elnökölt Rabbitestület munkájában nem vesznek részt.


RADNÓTI ZOLTÁN FŐRABBI NYILATKOZATA

„hogy béke! béke!
béke! béke már!
Legyen vége már!
Aki alszik, aludjon,
aki él az éljen”
(Babits Mihály)

Több mint 20 esztendeje szolgálok rabbiként. A múltban Miskolcon, Újpesten, Józsefvárosban és jelenleg Dél-Budán. Bármerre is dolgoztam, ott építettem és tanítottam. Mind a helyi közösséget, mind az összmagyar zsidóságot. Cikkeim jelentek meg országos médiumokban, könyvekben. Elindítottam az ország első rabbi blogját. Egyetemi tanszékvezető lettem.

Ha voltak is alattomos támadások ellenem, erőm szerint nem hagytam, hogy ezek a munkámtól és a céljaimtól energiát vegyenek el és megakadályozzanak abban, hogy a tanításra és a közösségépítésre koncentráljak.

Szándékaim szerint ebben mindaddig kitartó voltam, amíg ez a munka teljesen el nem lehetetlenült. Az utóbbi hónapokban, a napjaimból hosszú órákat vett el, hogy ezekkel a nemtelen támadásokkal kellett foglalkoznom.Mindig van egy pillanat, amikor már nem lehet több vizet tölteni egy pohárba.

Az elmúlt hetekben és napokban 6 (!) rabbi hagyta ott a jelenlegi Rabbitestületet. Nekem sincs más választásom, hiszen ebben a testületben már nem tudok dolgozni.

Mások a céljaink. Nem akarok háborúzni. Nem akarok játékszerévé lenni belpolitikai és zsidópolitikai csatározásoknak. Tanítani szeretnék, továbbadni a zsidóság és a neológia csodás értékeit.

Ezt meg lehet tenni a Rabbitestületen kívül, ám a Mazsihiszen és a BZSH-n belül maradva.

Szomorú vagyok. Hiszen ha megszűnik valami, egy kapcsolat, egy barátság, akkor az ember érthetően szomorkodik. Ám hiszek abban, hogy minden nap születik valami új és inspiráló, amiért érdemes élni és küzdeni.Én ebben hiszek. Az emberben. A közösségben. A zsidóságban.

A zsidó közösség az elmúlt évezredekben nagyon hitt ebben. És ez a hit tartott életben bennünket.

2021. január 29. 5781, svát 16.

RADVÁNSZKI PÉTER RABBI LEVELE

Tisztelt Rabbitestület Elnökség, 

Az utóbbi idők súlyosbodó morális krízise miatt visszavonom felvételi kérelmemet a Mazsihisz Rabbitestületébe. Továbbra is – ahogy eddig is – az Önök támogatása nélkül folytatom rabbinikus munkámat közösségemben.

Kívánom, hogy konfliktusaink mellett, a külön-külön végzett „faültető munkánk” elérje az eredményét.

„Ha kiérdemeljük, akkor még ehetünk palántáink gyümölcséből, ha nem, akkor majd gyermekeink.” *

Budapest, 2021. január 29. 

*Tánchuma Kedosim 8:1. A parafrázist többesszámba írtam át, hiszen minden rabbi, mindannyiunk képes konstruktív munkára.

(Deutsch Péter, Fináli Gábor és Markovics Zsolt nyilatkozatát ide kattintva olvashatják, a Verő Tamás kilépéséről szóló cikkünket pedig itt találják.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek