A Mazsihisz virtuális csodamasinával vett részt a függetlenség ünnepén

2022. Május 31. / 14:26


A Mazsihisz virtuális csodamasinával vett részt a függetlenség ünnepén

Akik vasárnap ott voltak a budapesti Szent István parkban az Izraeli Kulturális Intézet által szervezett függetlenség napi rendezvényen, szemtanúi lehettek annak, hogy órákon át mekkora sor állt a Mazsihisz standja előtt. A hatalmas érdeklődés titka egy VR (Virtual Reality) Kabin nevű, kétüléses berendezés volt, amely hullámvasút-szimulátorként szórakoztatta a gyerekeket – s tegyük gyorsan hozzá: sok-sok felnőttet is… 

Az Izrael függetlenségének 74. évfordulója és Jeruzsálem napja alkalmából a budapesti Szent István parkban szervezett múlt vasárnapi rendezvényen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a hitközség intézményei nagy örömmel vettek részt, hiszen immár hagyomány, hogy a Mazsihisz ezen az ünnepen évről évre olyan produkcióval jelenik meg, ami méltán arat sikert a résztvevők körében. 

– Rengeteg gyereket szoktunk fogadni évről évre a szüleikkel együtt, mert a rendszeres visszajárók már tudják: mi mindig a legkirályabb, legtrendibb játékot béreljük. Nem csoda, hogy most is sokan álltak sorba, hogy kipróbálhassák a kommunikációs csapat ötletelése nyomán a helyszínre szállított virtuális csodamasinát – mondta érdeklődésünkre Répás Péter, a Mazsihisz munkatársa, a vasárnapi program szervezője.

IMG_8627a.jpgSzáguldás Shelbyvel...

Mint elsorolta: az elmúlt években a Mazsihisz standjánál volt már Shelby replika versenyautó, amelynek révén virtuális autóversenypályákon lehetett száguldozni; volt lehetőség „űrutazásra” a Star Wars filmuniverzum galaxisaiban, sőt, még egy robotot is lehetett távirányítással vezérelni különböző ügyességi feladatok megoldására. 

– A koronavírus-járvány alatt vissza kellett fognunk a kreativitásunkat, cserébe most, miután elvonultak a vírusfelhők, végre beleadtunk apait-anyait – fogalmazott Répás Péter. – A múlt vasárnap oly hatalmas közönségsikert aratott berendezés egy 650 kilós, igazi XXI. század technikai vívmány volt, amelynek segítségével hullámvasutat varázsoltunk a Szent István parkba.  

Mint mondta, a VR Kabin névre hallgató, kétüléses kapszulában mintegy 4 percen át lehetett repülni és lefelé száguldani. A bátrak, akik bele mertek ülni a kapszulába, egy 360 fokos látómezőt produkáló, szemüveghez hasonló berendezést erősítettek a fejükre, s ha ez nem lett volna elég a virtuális valósághoz, a csodamasina emelkedett és süllyedt, rázkódott és ide-oda dőlt, nem is beszélve a vietuális utazás hangjairól, amelyek imitálták a székek recsegését és a zuhanás hangorkánját.

IMG_20220529_160249.jpgÓrákon át hosszú sorok álltak a VR Kabin előtt

– A hazatérés biztonságát segítve minden bátor résztvevőnek egy Mazsihisz-iránytűt adtunk ajándékba, amely fixen mutatja, hogy merre van a négy égtáj, mert higgyék el: egy ilyen kaland után szükség van erre a segítségre. A gyerekek Mazsihisz-ceruzakészletet is kaptak, hogy otthon le tudják rajzolni feledhetetlen élményt, meg anyu és apu pirospozsgástól a zöldig terjedő arcszínárnyalatát  – tette hozzá a programszervező.

Szinte egész nap jó idő volt, s habár estére a vihar megérkezett, a kapszula és a közönség együtt állta a sarat: sokan még az esőben és szélben is sorban álltak, hogy kipróbálhassák a csodamasinát. S hogy mennyien voltak a bátrak? Jó sokan, hiszen a nap folyamán mintegy 4 ezren látogattak ki a Szent István parkba a függetlenség napi programokra. 

– A lényeg az, hogy végre együtt voltunk ismét: újra együtt ünnepelhettük Izraelt és a zsidó közösséget! Nagy buli volt! – fűzte hozzá Répás Péter.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek