A Mazsihisz megtámadja az EMIH névkiegészítését

2020. Január 22. / 15:53


A Mazsihisz megtámadja az EMIH névkiegészítését

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) azt szeretné elérni, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a nevében ne használhassa sem a „Magyar Zsidók Szövetsége”, sem a „Magyar Zsidó Szövetség” toldatot. Ez a névhasználat ugyanis a két szervezet összetévesztését eredményezheti a közvélemény előtt.
KÖZLEMÉNY


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kérelmet nyújtott be a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságára annak érdekében, hogy a tárca – mint nyilvántartó hatóság – utasítsa el az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rövidített nevének „Magyar Zsidók Szövetsége” toldattal való kiegészítését. Ezzel párhuzamosan a Mazsihisz a névviseléshez való jogának megsértése miatt polgári pert kezdeményezett az EMIH ellen a Fővárosi Törvényszéken.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója a kérelmet azzal indokolja, hogy az EMIH névkiegészítése sérti a 2011-es egyházi törvényt és a Polgári Törvénykönyv általános szabályait, mivel a Magyar Zsidók Szövetsége és a Magyar Zsidó Szövetség elnevezés olyan benyomást kelt, mintha az EMIH a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez kapcsolódna. Jogi álláspontjuk szerint a Magyar Zsidók Szövetsége és a Magyar Zsidó Szövetség toldat a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnevezéshez olyan nagy mértékben hasonlít, hogy a két szervezetet a közvélemény összetévesztheti. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek