A Frankel születésnapja közös ünnepünk

2018. Szeptember 12. / 11:50


A Frankel születésnapja közös ünnepünk

Telt házas koncerttel ünnepelték a Frankel Leó úti zsinagóga fölszentelésének 130. évfordulóját. Itt szolgál a hazai zsidó vallási élet két kiemelkedő alakja: Verő Tamás főrabbi és Nógrádi Gergely főkántor is.


Az 1888. augusztus 8-án fölszentelt Frankel (akkor Zsigmond) úti zsinagógában a 130. évforduló alkalmából két és fél órás ünnepséget rendeztek, amelyre telt ház gyűlt össze. Három ünnepi beszéd is elhangzott, majd a születésnapi koncerten harminc különböző műsorszám hangzott el. Emelte az ünnep fényét, hogy a Verő Tamás főrabbi és Tordai Péter elnök által vezetett körzetben szolgáló Nógrádi Gergely főkántor is énekelt, aki pár nappal korábban a Dohány utcai zsinagógában adott nagy sikerű koncertet.

A Frankel eredetileg szabad térbe építették, bejárata a Zsigmond utcából nyílt, homlokzata pedig az Árpád fejedelem útjára nézett. Az épületet Fellner Sándor tervezte, akinek a nevéhez olyan létesítmények kötődnek, mint a Budai Várban a volt Pénzügyminisztérium épülete, illetve az Igazságügyi Minisztérium a pesti Markó utcában.

A mintegy négyszáz fő befogadására képes, nyolc méter magas imaház francia gót stílusban épült. Eredetileg önmagában állt, de a negyvenedik évfordulóra – 1928-ban – Jakab Dezső és Soós Aladár tervei nyomán hatemeletes, függőfolyosós bérházat építettek köré. A zsinagóga bejáratát azóta az utca felől vasráccsal ellátott, árkádos kapualjon át lehet megközelíteni. Az épületben hitközségi irodák, díszterem, téli imaterem és alkalmi talmud-tóra iskola is helyet kapott.

*

Az elmúlt évtizedekben a Frankel Leó úti zsinagóga a neológ zsidóság történetének egyik legfontosabb épületévé vált. Mint portálunkon korábban írtuk: nagy rabbik és kántorok sora szolgált ott felívelő és irtózatos korokban, imádságnak háza volt minden népek számára. Még Singer Ödön kezei alatt kezdett a Frankel jelenlegi rabbija, „minden magyar zsidó fiatal kedvenc vallási vezetője, Verő Tamás főrabbi úr, akit főrabbiként is mindenki Verő Tomiként ismer és szeret, s aki 0 és 25 év között bárkivel azonnal szót tud érteni, aki a magyar rabbikar kivételes kincse, tömegvonzó csodafegyvere”. Verő Tamást 1999-ben avatták rabbivá, és 2001 óta szolgál a Frankelben. Hosszú évek óta kötődik a zsinagógához a jelenlegi főkántor, Nógrádi Gergely is, aki – mint megkeresésünkre elmondta – eleinte a budai körzetbe járó apai nagyszüleit kísérte a zsinagógába rendszeresen, akkoriban még „civilként”. 2009-ben kezdte el a kántor szakot a rabbiképző egyetemen, és még abban az évben, sőt, még a tanévkezdés előtt „lecsaptak” rá a Frankelből.

A mostani születésnapi koncertről a főkántor azt mondta: ezúttal természetesen nem a kántori munka volt a középpontban, hanem a közös ünneplés, így tőle és a többi fellépőtől is zsidó örökzöldek, különböző világslágerek hangzottak el héberül és magyarul.

K. Zs.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek