A Brandenburgi kapunál lépett fel a Holokauszttúlélő Klezmer Band

2017. Szeptember 08. / 13:18


A Brandenburgi kapunál lépett fel a Holokauszttúlélő Klezmer Band

Két 90 körüli holokauszttúlélő nyugdíjas zenekart alapított 2014-ben Floridában, a Holokauszttúlélő Klezmer Bandet. Most európai koncertturnén vannak és a nácizmus egykori fővárosában, Berlinben, a Brandenburgi Kapunál arattak fergeteges sikert egy fiatal izraeli énekes segítségével. Mutatjuk.


Egy 92 éves dobos, Saul Dreier és egy 89 éves harmonikás, Ruben, művésznevén Ruby Sosnowicz között sok a hasonlóság: mindketten Floridába visszavonult nyugdíjas zsidóemberek, mindketten Európában nőttek fel hagyományos zsidó családban, mindketten szeretnek és tudnak zenélni és mindketten holokauszttúlélők. Mindez bőven elég volt ahhoz, hogy együtt eldöntsék három évvel ezelőtt, hogy véget vetnek a tétlenségnek és újrakezdik a holokauszt, a családjuk kiirtása miatt félbeszakadt zenei karrierjüket, és megalapítják a Holokauszttúlélő Klezmer Bandet, hogy felidézzék gyerekkoruk dallamait.

Azóta sikert sikerre halmoznak, fellépnek szeretetotthonokban, templomokban és játszottak már Vegasban, igen, Las Vegasban is. Ruby Sosnowicz szerint a férfiúi vonzerő a titkuk: ő azért csábító, mert társához képest 89 évesen még fiatal, Saul pedig azért, mert még 92 évesen is jóképű.

A jókedvű öregurak Berlinben azonban szemmel láthatóan meg voltak illetődve: „nem akarok sírni-mondta Saul Dreier dobos a Reutersnek, de azért hozzátette, hogy „nincsenek szavak” arra, hogy ott fog zenélni 92 éves, ahol egykor Hitler uszított. Hogy ő van most ott és nem a családját kiirtó Harmadik Birodalom vezére.


Gad Elbaz azért tartotta fontosnak csatlakozni az öregfiúkhoz 35 éves izraeli énekesként, hogy jelezze, az izraeli fiatalok nem felejtenek, tudják, hogy honnan jött, és min ment keresztül a népük. És most szóljon a zene, hallgassák Önök is a Holokauszttúlélő Klezmer Bandet. A róluk szóló portréfilmben zenélnek.


A Forward.com írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek