Találkozzunk a Sabbathsong Klezmer Band újévi koncertjén a Pesti Vigadóban!

2020. Január 02. / 12:05


Találkozzunk a Sabbathsong Klezmer Band újévi koncertjén a Pesti Vigadóban!

A Sabbathsong Klezmer Band újévi koncertet ad a Pesti Vigadóban jövő héten vasárnap, január 12-én este 7-kor. A zenekarral fellép Bíró Eszter énekesnő, színésznő, valamint Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke, és a Kinneret Kamarakórus.


Az újév alkalmából ad koncertet a Sabbathsong Klezmer Band, amely ezúttal a Pesti Vigadó dísztermében várja közönségét. Az est során az együttessel színpadra lép Bíró Eszter Fonogram-, eMeRTon, Gundel Művészeti-, Cosmopolitan-, és Story Érték-díjas énekesnő, színésznő,  Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke, és a Kinneret Kamarakórus.

A Sabbathsong Klezmer Band repertoárjában a kelet-európai klezmer mellett a jiddis és izraeli tradicionális-, valamint  modern dalok és táncok is fontos helyet foglalnak el. Céljuk – a zsidóság dallamainak magas szintű interpretálásán túl – visszatalálni e dalok szellemi gyökeréhez és forrásához, a Biblia valóságához. Ezért is lett a szlogenjük az, hogy: „Több, mint klezmer”.

Bíró Eszter sokoldalú előadóművész: színész és énekes, aki több zenei stílusban és különböző színpadokon is otthonosan mozog. Pályafutása 16 évesen a Miss Saigon főszerepével kezdődött, a Színház- és Filmművészeti Egyetem első évének elvégzése, majd az Egyesült Államokban végzett tanulmányai befejezése és fellépései után több más között a Mozart! és a Az operaház fantomja című musicalek, illetve a Csoda Krakkóban című film női főszereplője, illetve a Budapest Klezmer Band énekese (2002–2008) volt. Nemzetközi karrierjében fontos állomások voltak az Al Di Meolával, a világhírű barcelonai La Fura Dels Baus társulatával, a New York-i Off-Off Broadway-n való fellépései. Elnyerte a számos európai ország közreműködésével megrendezett Blue Pearl Youth Pop Festival első helyezését Rovinj-ban.

sabb.jpg

Beke Farkas Nándor a hegedülést hat éves korában kezdte a XIII. kerületi Fürst Sándor Zeneiskolában. Több kerületi és budapesti versenyt nyert. Később az Országos Szórakoztató Zenei Központ stúdiójában folytatta a zenei tanulmányait. A 100 Tagú Cigányzenekarba a zenekar megalakulása idején Berki László és Mészáros Tivadar hívta meg. Az ország legjobb prímásaival és zenekari tagokkal játszott együtt (Boross Lajos, Mészáros Tivadar, Lakatos Tóni, Búlhó Rácz Jancsi, ifj. Járóka Sándor, Gabora József-Miskó Jónás Lajos).

A Kinneret Kamarakórus neve a héber kinnor (hárfa) szóból származik, ami a zsoltáros Dávid király hangszere volt. A 20-25 lelkes énekest számláló vegyeskar 2012-ben alakult Harmath Ágnes vezetésével. Már többször közreműködtek a Sabbathsong Klezmer Band koncertjein az Uránia Filmszínházban, a Spinoza kávéházban, a Dohány utcai és Hegedűs Gyula utcai zsinagógákban és a Zsidó Szeretetkórházban Budapesten, valamint egy hatvani holokauszt megemlékezésen. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek