Székesfehérvártól a világhírnévig: Lánczos Kornél családjának története

2024. Október 05. / 22:24


Székesfehérvártól a világhírnévig: Lánczos Kornél családjának története

A Székesfehérvári Zsidó Hitközség rendezésében dr. Gergely Anna vetítéssel egybekötött előadására várják a közönséget október 6-án, vasárnap délután 5 órától a hitközség Várkörút 19. szám alatti székházában. A történész a város szülöttéről, Lánczos Kornél világhírű fizikusról, matematikusról, Albert Einstein egyik munkatársáról és családjáról tart előadást, a belépés díjtalan.

Lánczos Kornél 1893-ban született Székesfehérváron zsidó polgári-értelmiségi családban. A család feje dr. Lőwy Károly volt, a Székesfehérvári Ügyvédi Kamara elnöke, aki a Székesfehérvári Izraelita Hitközség és a XI. Községkerület (Fejér és Veszprém megye) elnöki tisztét töltötte be több évtizeden keresztül. 

A Lőwy Károly legidősebb fiaként született Lánczos Kornél a helyi zsidó elemiben, majd Székesfehérváron, a ciszterci főgimnáziumban folytatta tanulmányait. Ezt követően a budapesti és külföldi egyetemeken tanult, tanított, kutatott.

bc040148a47a33267b0b8bcbf25ba3e2.png

A család másik kiváló tagja Lánczos Anna volt, aki orvosi tanulmányai befejezése után gyógyszerész-kutató lett. A család történetében – mint cseppben a tenger – tükröződik a XIX. második felétől a holokausztig ívelő időszak zsidóságának története, amely kiváló értékekkel gazdagította a hazai és az európai tudományt, kultúrtörténetet.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Magyar holokauszt-túlélőt alakít új filmjében Adrian Brody
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a természetről
2024. Szeptember 20. / 12:39

Jonathan Sacks rabbi a természetről