Megnyitották a Suttogó föld című izraeli-magyar kiállítást a Néprajzi Múzeumban

2023. December 08. / 11:26


Megnyitották a Suttogó föld című izraeli-magyar kiállítást a Néprajzi Múzeumban

A leghatározottabban elítéljük az Izrael elleni terrortámadást, szolidaritásunkat és őszinte együttérzésünket fejezzük ki Izrael kormányának és az izraeli népnek az őket ért veszteség miatt – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára a Suttogó föld – A táj alternatívái a magyar és izraeli kortárs képzőművészetben című kiállítás csütörtöki megnyitóján a Néprajzi Múzeumban.

Csaba Gábor szerint az együttérzés gondolata közvetlenül is kapcsolódik a kiállításhoz, amelynek festményei, grafikái, fotói és szobrai megerősítik, hogy a különféle vallásokhoz és generációkhoz tartozó eszmék, reflexiók és vélemények a szimbiózis vágyával egységes egésszé állnak össze. Kijelentette: „égető szükség van” az együttérzésre, az emberiség nyugalomra és kölcsönös elfogadásra vágyik.

A KIM helyettes államtitkára az összefogás, az egymás melletti kiállás rendkívüli példájának nevezte, hogy az izraeli-palesztin konfliktus miatt elhalasztott 6. Jeruzsálemi Biennálé egy-egy kiállítása New Yorkban, Londonban, Rómában, Torinóban, Los Angelesben, Buenos Airesben és Budapesten valósulhat meg.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy kezdődik hanuka, a fény ünnepe, „de a gondolatok feketék” a háború miatt.

Sztáray Péter kijelentette, hogy a magyar kormány mélységesen elítéli a terrorcselekményeket, elismeri Izrael jogát az önvédelemhez, követeli az izraeli túszok azonnali szabadon bocsátását, és elítéli az antiszemita megnyilvánulásokat. A kormány folytatja az antiszemitizmus elleni zéró tolerancia politikáját, és mindent megtesz azért, hogy Magyarország megmaradjon a béke szigetének a hazai zsidóság számára – tette hozzá.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete szerint az október eleji terrortámadás miatt Izrael az értékek megvédése érdekében belekényszerült a háborúba. Az ember leginkább a nehézség idején ismeri meg az igaz barátot – mondta, kiemelve, hogy Magyarország a magyar zsidó közösségnek biztonságot, Izraelnek támogatást nyújt a kultúrában és sportban.

Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökének köszöntőjét Richly Gábor főtitkár tolmácsolta a megnyitón. Az elnök szavai szerint az akadémia partnereivel együtt kötelességének érezte, hogy Budapesten teremtse meg az izraeli-magyar művészek számára a bemutatkozási lehetőséget.

Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója felidézte, hogy kevesebb mint egy hónappal ezelőtt érkezett a megkeresés, nagy szervezést igényelt a kiállítás, amely ilyen rövid idő alatt több intézmény szoros összefogásával jött létre. A tárlatban az izraeli és a magyar művek egymásra reflektálva organikus egységgé állnak össze – vélekedett.

Ram Ozeri, a Jeruzsálemi Biennálé alapító igazgatója a többi között arról beszélt, hogy a háború miatt elhalasztott művészeti eseményt várhatóan jövő márciusban tartják meg. Szerinte a diplomácia és a gazdaság mellett a művészet is fontos kommunikációs csatorna a népek között, és reméli, hogy ez az együttműködés a jövőben is folytatódik.

Budapesten helye van ennek a kiállításnak, a Néprajzi Múzeum kötelességének tekintette befogadni azt – hangoztatta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

A 6. Jeruzsálemi Biennálé eredetileg Táj, táj, táj címmel tervezett tárlata magyar alkotók munkáival kiegészülve egy hónapon át lesz látható. A kiállításon 20 izraeli és 18 magyar művész alkotásai mutatkoznak be. (MTI)

Címlapfotó: Bruzák Noémi / MTI

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek