Mazel Tov – 30 éves a Budapest Klezmer Band

2020. Június 14. / 14:04


Mazel Tov – 30 éves a Budapest Klezmer Band

„Most már elmondhatom, hogy azok a dolgok, melyekről Munkácson csak álmodoztam, valóra váltak” – mondta egy korábbi interjúban Jávori Ferenc, vagy ahogy mindenki ismeri, Fegya, a Budapest Klezmer Band alapítója és vezetője, Kossuth-díjas és Érdemes Művész, s még számos magas rangú elismerés birtokosa.

Jávori Ferenc "Fegya"Jávori Ferenc "Fegya"

Zsidónak lenni nem csak panaszkodás és fájdalom, és ha mégis, annak is van ritmusa és ereje, és ahogy a zsidó humor felülkerekedés a történelmen, a másodrendűségen, a félelmen és a hontalanságon úgy, a maga módján, a klezmer is az, életörömzene. Ezt tanuljuk 30 éve a Budapest Klezmer Bandtől. Nem nosztalgiát, hanem életet. 

A Budapest Klezmer Band 1990 óta 30 éve szórakoztatja közönségét lendületes és humorral átszőtt színpadi fellépéseivel. Virtuóz módon ötvözi a Kárpátmedence különféle zenei irányzatait. Első koncertjük 1990 márciusában volt a Kossuth moziban, bemutatkozó koncertjüket Szabó István Orcar-díjas filmrendező nyitotta meg. A ma már Prima Primissima közönségdíjas klezmerek a Mazsihisz- BZSH Síp utcai székházában próbáltak első koncertjeikre. Ma lett volna az ünnepi koncertjük a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, melyet a járványhelyzet miatt sajnos nem lehet megtartani. 

Hallgassanak Budapest Klezmer Band dallamokat nálunk!

A zenekar tagjai hangszereik igazi mesterei, akik a műfaji határokon átívelően újrafogalmazzák a klezmer zenét. Tagok: Jávori Ferenc „Fegya” zenekarvezető – zongora; Vég Balázs – dob; Máthé László – bőgő; Barbinek Gábor – harsona; Gazda Bence – hegedű; Nagy Anna – harmonika; Kohán László – klarinét. 

Akik már 30 éve tanítanak minket élni.
Isten éltesse őket is, boldog születésnapot.

A Budapest Klezmer Band 2000 óta 10 különböző rangos elismerést és díjat kapott. A „magyar zenei kultúra szerves részét képező klezmer stílus nemzetközi népszerűsítésért” Kossuth díjjal is kitüntetett Jávori Ferenc és zenekara az eltelt majd 30 év alatt jelentős ismertségre és lelkes rajongótáborra tett szert. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek