Mai mese Dávid király leszármazottjáról és egy nyughatatlan írónőről

2019. Október 29. / 14:22


Mai mese Dávid király leszármazottjáról és egy nyughatatlan írónőről

Szerző: Kácsor Zsolt

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és az RS9 Színház által szervezett Retikül – Irodalmi Szalon Kisszínházi Estjének keretében Nicole Krauss Sötétlő erdő című regényéből felolvas Takáts Andrea színésznő, gitáron közreműködik Kardos Dániel. A rendezvény az Rs9+Vallai kertben lesz, a Rumbach Sebestyén utca 10. szám alatt október 31-én, csütörtökön este 7-től.


A Sötétlő erdő című regényben egy 68 éves New York-i ügyvéd, Julian Epstein és egy 37 éves brooklyni írónő, Nicole keresi a kivezető utat Dante sötétlő erdejéből. Julian Epstein a szüleit és a házasságát gyászolja. Élete alkonyán úgy dönt, megszabadul tekintélyes vagyonától, és Izraelbe utazik, hogy méltó módon emlékezzen meg a szüleiről. Tel-Avivban találkozik egy titokzatos amerikai rabbival, aki Dávid király leszármazottainak szervez találkozót, és azt állítja, Epstein is a vérvonal részese. 

Nicole az ihlethiány, az álmatlanság és a nyughatatlanság elől a tel-avivi Hiltonba menekül, ahol gyerekkora óta számtalanszor megfordult. Azt reméli, az otthonos környezet beindítja majd a fantáziáját, ám egy furcsa öregúr kihagyhatatlan ajánlatot tesz neki: azt szeretné, ha újraírná Franz Kafka utolsó éveit. Ebből a két történetből fonódik össze a Sötétlő erdő, amely az útkeresés és a zsidó miszticizmus regénye, Nicole Krauss szerelmes levele Kafkához, amelyből Takáts Andrea színésznő olvas föl Kardos Dániel gitárművész közreműködésével az Rs9+Vallai kertben október 31-én, este 7 órától.

Nicole Krauss 1974-ben született, New Yorkban él. Költőként, majd regényíróként lett ismert, a világhírt második regénye, A szerelem története hozta meg számára. A Magvető Kiadónál eddig megjelent művei: A szerelem története; Az ember, aki besétált az ajtón; Nagy Palota; Sötétlő erdő. 

(Címlapképünkön Nicole Krauss.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek