Love me Kosher! – ritka és izgalmas tárlat nyílt Bécsben

2022. Július 14. / 16:45


Love me Kosher! – ritka és izgalmas tárlat nyílt Bécsben

Szerelem, szexualitás, házasság és válás a zsidóságban – ezt a tematikát járja körül a bécsi Zsidó Múzeum (Jüdisches Museum Wien) legújabb kiállítása, amely idén november 13-ig látható. A „Love me Kosher. Szerelem és szexualitás a zsidóságban” című tárlat Ádámnál és Évánál kezdi, de természetesen eljut a mai korunkat formáló kérdésekig is.  Sőt, olyannyira korszerű, hogy a tárlat szervezői az összegyűjtött anyaghoz egy saját zenei playlistet is összeállított, amely a Spotify-on elérhető.

A Dorotheergasséban látható tárlat a Teremtés utáni paradicsomi állapotból indul és a Tóra soraival támasztja alá, hogy a szexualitás az élet természetes része – írja a frissen megnyílt bécsi tárlatról az Átutazó.hu portál. 

Ráadásul a zsidóknál – a többi vallás értelmezésével ellentétben – a szex nemcsak a szaporodást, hanem az örömszerzést is szolgálja, méghozzá mindkét fél számára. Válóok, ha ez nem működik. A Kabbala a szexualitásnak egyaránt tulajdonít spirituális és kozmikus dimenziót. A férfi és nő közti kapcsolat bölcsesség és értelem egyesülése, ami felismerést szül. A házasság pedig olyan szent esemény, ami tökéletessé teszi az embert.

Az „így szeretnek ők", valamint a házasság és a válás témaköre mellett a kiállítás bemutatja kortárs művészeknek – Marc Chagall, Eva Schlegel, Benyamin Reich és Hundertwasser – a témával foglalkozó alkotásait, valamint a nemzetiszocializmus kegyetlenségeit annak kapcsán, hogy a nácik miként alkalmazták a szexualitást a megalázás és megsemmisítés kíméletlen fegyvereként.

k.jpg

A Spotify zenei megosztón a Love me Kosher cím alatt találják a tárlathoz készült, 36 számot tartalmazó zenei listát, amelyen többek között Elvis Presley, Marvin Gaye, Tina Turner és más sztárok dalai hallhatók. 

Az Átutazó.hu teljes cikke ide kattintva olvasható.

Címlapkép: Pablo Picasso Bathseba (Bethsabée) című műve

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek